Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc. ve Franklin Resources Inc.'in gelişen piyasalara ait fonları bu haftaki yoğun emtia satışından en çok etkilenen ABD'li 2 yatırım fonu oldu.

831 milyon dolar değerindeki Goldman Sachs BRIC Fonu ve 825 milyon dolar değerindeki BRIC Fonu ( Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) dün sonlanan haftada yüzde 5.7 değer kaybetti. New York'taki Goldman Sachs ve San Mateo ile California'daki Franklin Resources Inc., çeşitli hisse senedi fonlarında da 500 milyon dolar zarar ederken, enerji hisselerinde de yüzde 20'ye varanlar kayıplar gördüler.

Emtia fiyatları dün, yatırımcıların gümüş, petrol, petrol, benzin ve kahvede kâr realizasyonu gitmesiyle sert düşüş yaşadı. Standard&Poor's GSCI Endeksi yüzde 6.5 değer kaybederek, Ocak 2009'dan bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti. S&P GSCI Endeksi bu hafta toplamda yüzde 9.9 geriledi.

Bunun bir panik ortamı olduğunun altını çizen New Marketfield Asset Management'ın yönetim kurulu başkanı Michael Shaoul, ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler konusunda yapacak bir şey olmadığını, bunun bir küresel kriz anlamına gelmediğini, yalnızca klasik bir likidite artırma hareketi olduğunu söyledi.

Petrol dün 2 yılın en sert düşüşünü kaydederek yüzde 8.6 değer kaybetti ve varili 99.80 dolardan işlem gördü. Gümüş ise 4 günlük kayıplarını daha da derinleştirerek yüzde 8 düştü.

Dow Jones BRIC 50 Endeksi 28 Nisan'dan düne kadar geçen haftada yüzde 5.1 değer kaybetti.