Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin yönetimi, ABD'den "kişisel olaylar için fazla enerji harcamamasını" istedi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cui Tienkay, ABD ile insan hakları konusunda eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde diyaloğu sürdürmek istediklerini belirterek, "ABD'nin kişisel olaylar veya Çin yasalarının ihlal edildiği olaylar için çok fazla enerji harcamamasını bekliyoruz" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Cui, 9-11 Mayıs günlerinde Washington'da yapılacak ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog toplantısıyla ilgili olarak Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin Çin'in insan hakları konusunda sağladığı gelişmelere kapsamlı, nesnel ve tarihsel perspektifle bakması ve bu konuda enerji harcamasının gerekli ve yararlı olacağını savundu.

Cui, insan hakları konusunun Çin Başbakan Yardımcısı Vang Çişan, Devlet Müşaviri Day Bingguo, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in eşbaşkanlıklarını yapacakları diyaloğun hazırlık sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.

Diğer ülkelerin Çin'deki insan hakları durumunun gelişmesiyle ilgili olarak "pratik ve gerçekçi" tutum almalarını beklediklerini ifade eden Cui, Çin'deki insan hakları hakkında en çok Çin halkının konuşabileceğini belirtti.