Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, İrlanda'nın eski Maliye Bakanı Brian Lenihan'ın "AMB'nin İrlanda'yı dış yardım almaya zorladığına" ilişkin açıklamasına karşı çıktı.

İrlanda basınında yer alan haberlere göre Jean-Claude Trichet, dün Helsinki'deki faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Lenihan'ın açıklamasına ilişkin bir soru üzerine, "Gerçekler kendisini gösteriyor. Biliyorsunuz, biz zor dönemlerinde İrlanda'nın yanındayız" diye konuştu.

AMB'nin mali konularda İrlanda'ya verdiği desteğin benzerinin bulunmadığına da işaret eden Trichet, ülkenin borç sorununa ilişkin bir başka soru üzerine, İrlanda için hazırlanan kurtarma planının güvenilir olduğunu ve uluslararası toplum tarafından da desteklendiğini vurguladı.

İrlanda'nın eski Maliye Bakanı Brian Lenihan, geçen ay sonunda yaptığı açıklamada, "AMB'nin İrlanda'yı dış yardım almaya zorladığını" öne sürmüş, "ihanet"le suçladığı bazı AMB yönetim kurulu üyelerinin, basını bilgilendirirken İrlanda'ya zarar verecek yersiz beyanlarda bulunduğunu söylemişti.

Borç krizindeki İrlanda, geçen yılın sonunda bir süre dış yardıma ihtiyacı olmadığını savunmuş, ancak sonunda AB ve IMF ile 85 milyar avroluk yardım paketi üzerinde anlaşmak durumunda kalmıştı.