Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Özbekistan ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,6 oranda büyüdü.

Özbekistan hükümeti, yılın ilk çeyreğinde ülke ekonomisinin yüzde 7,6 büyüdüğünü belirtirken, bu dönemde sanayi üretiminin yüzde 6,2, tarım üretiminin yüzde 5,8, tüketim malları üretiminin yüzde 10,3, komünikasyon ve taşımacılık sektörünün yüzde 10,3, hizmetler sektörünün ise yüzde 13,8 büyüme gösterdiğini kaydetti.

Hükümetin açıklamasında, 2011 yılının Ocak-Mart döneminde ülkede ihracat hacminin yüzde 28,5 oranda arttığı kaydedilirken, bu dönemde ayrıca kimya sanayi sektörünün yüzde 14,1, makine sanayi sektörünün yüzde 8,8, hafif sanayi sektörünün 7,1, gıda sektörünün yüzde 9,3 oranda arttığı bildirildi.

Açıklamada, yılın ilk çeyreğinde dış ticaret hacminin belirgin bir artışla 5,7 milyar doları bulduğu belirtildi. Bu dönemde dış ticaretteki fazlalığın ise 1,2 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Yılın bu dönemde enflasyon oranının yüzde 2,7 olarak gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, devlet bütçesinde ise GSMH'ye nazaran yüzde 0,3 oranda fazlalık meydana geldiği belirtildi. .

Geçen sene ülke ekonomisi yüzde 8,5 büyürken, bu çerçevede sanayi üretimi yüzde 8,3, tarım sektörü yüzde 6,8 oranda artmış, enflasyon oranı yüzde 7,3 olarak gerçekleşmişti.

Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ülke ekonomisinin 2011 yılında yüzde 8,3, bu çerçevede sanayi üretiminin yüzde 9,3, tarım sektörünün de yüzde 5,8 büyümesinin hedeflendiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 7-9 aralığında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini dile getirmişti.