Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne küçük değişikliklerle başlayan endeks en yüksek 69.396 puanı görmesine rağmen, Citigroup'dan gelen ve bankaların tavsiyesini düşüren rapor sonrasında beklentileri aşan Garanti Bankası kârına rağmen Bankacılık Endeksi önderliğinde düşüyor. Bankacılık hisseleri ortalama % 0.67 düşerken gerileyen petrol fiyatları sebebiyle satılan Tüpraş hisseleri de endeksten tek başına 199 puanı silmiş durumda. Diğer yandan sert düşen petrol fiyatlarına tepki vermeye çalışan Türk Hava Yolları hissesi 190 milyon TL'lik işlem hacmine ulaşmış durumda ve yükseliş % 0.42 düzeyinde. En çok düşen hisse % 5.4 ile Tüpraş olurken, iki günlük bileşik düşüş böylece % 10'u bulmuş oldu. En çok yükselen hisse ise İttifak Holding (% 3.23). % 1.00 kayıpla 68.681 puandan işlem gören İMKB 100 Bileşik Endeksi 600 puandan fazla düşüşe sahne oluyor.

Gösterge tahvil bozulan risk iştahı, artan faizler ve önümüzdeki hafta yapılacak olan yüklü ihaleler öncesinde günü hafif kazançlarla tamamladı. Bileşik faiz % 8.41'den kapanırken TL benzerlerine uyarak güçleniyor. Dolara karşı 1.5365 seviyesine ulaşan kur böylece 50 günlük ortalamasından dönmüş oldu. Euro / TL 2.2307'ye inerken Sepet Kur ise 1.8837 düzeyinde.

AVRUPA'DA BorsaLAR YÜKSELİYOR

Güne tepki vererek başlayan Avrupa borsaları kuvvetli gelen Barclay's kârı ve Thyssenkrupp bilançosuyla morallendi. Hisseler gün içinde sırasıyla % 5.2 ve % 8 yükselirken endeksleri de yukarı çekti. Alman Dax Endeksi % 1'den fazla ralli yaparken son günlerde ekonomik verileri zayıf gelen İngiltere FTSE 100 Endeksi ise % 0.48 primli. Trichet'in yorumlarının ardından güç kaybeden Euro ise Dolara karşı 1.4507 düzeyinde. Bölgenin gösterge tahvilleri niteligindeki Alman tahvillerinde ise ötelenen faiz artırımının ardından kazançlar görülüyor; özellikle kısa tarafta alımlar % 7'yi geçiyor.

ABD RALLİ YAPARAK BAŞLADI

Nisan ayında Tarım Dışı İstihdamın 185 bin olan beklentiyi aşarak 244 bin olarak gerçeklesmesi sonrasında önce vadeli işlemlerde, ardından da spot piyasada ralli yapan ABD'li hisseler S&P 500 Endeksi'ni % 0.96 yükselterek 1.347 puana taşıdı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.91 artarak 12.700 düzeyine yükseldi. Madencilik ve enerji hisseleri önderliğinde yükselen endeksler böylece dünkü kayıpları geri almış oldular.

EMTİA FİYATLARINDA CİDDİ OYNAKLIK YAŞANIYOR

Dünkü % 10'luk düşüşün ardından bugün de gün içinde % 3.5'e varan düşüşler gösteren ham petrol fiyatları verinin ardından tepki verdi. Kayıplarını telafi eden ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 100 Doları tekrar test ediyor. Brent tipi petrol ise 111 Doları aştı. Dünkü likitasyon süreci sonrasında bugün düşüşüne devam eden spot gümüş ise diger emtiaya gelen alımların ardından canlandı. % 2.32 yükselerek alımlarını kuvvetlendiren maden 35.54  Dolar / Ons'a yükseldi. Spot altın fiyatları ise 1.487 Dolar / Ons düzeyinde. Paladyum ve Platin gibi değerli metallerde de alımlar görülüyor. Genel olarak emtia fiyatlarını yansıtan CRB Endeksi ise % 0.30 yukarıda.

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü