Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2008'den beri yaşadığı en kötü haftalık kaybından sıçrayan petrol, New York'ta değer kazandı. Buna neden olarak ise dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ekonomisindeki ilerleme işaretleri gösteriliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın 6 mayısta açıkladığı istihdamdaki genişleme verilerinin ardından petrol vadelileri 5 günlük düşüşünü keserek bugün yüzde 1.9 yükseldi. Katar Petrol Bakanı Muhammed Bin Salih El-Seda ise dün, küresel ekonominin fiyatlardaki ani bir düşüşe sebep olacak kadar zayıf değil, açıklamasında bulundu. Fiyatların ne kadar hızlı çıktığını ya da indiğini ölçen petrol 14 günlük RSI, 6 mayıs itibarı ile yüzde 29.2 değer kaybetti. 

"İşe yarar bir istihdam verisinden sonra biraz hareket bekliyorusunuz" yorumunda bulunan bu yıl petrolün varilinin 100 doları geçeceğini tahmin eden Sidney'deki Commodity Broking Services direktörü Jonathan Barratt, "113 dolardan 97 dolara düşüşün ardından biraz daha agresif bir toparlanma beklerdim. Önümüzdeki günlerde biraz daha toparlanmaya şahit olabiliriz" yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Haziran teslimli ham petrolün varili 1.81 dolar kadar yükselerek 98.99 dolara yükseldi, Singapur saati ile 12.22'de ise varil 98.75 dolardan işlem gördü. 15 Mart tarihinden beri düşük seviyesinde seyreden petrolün kontarı 6 Mayıs'ta ise yüzde 2.6 ya da 2.62 dolar düşerek 97.18 dolardan işlem gördü.

2008 aralıktan beri en büyük düşüşünü kaydeden petrol geçtiğimiz hafta yüzde 15 değer kaybetti. Fiyatlar geçtiğimiz yıl ise yüzde 29 değer kazanmıştı.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'nda işlem gören Temmuz teslimli brent petrolün varili ise yüzde 1.4 ya da 1.57 dolar yükselerek 110.70 dolar oldu.