Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya başbakanı Naoto Kan'ın, fay hattının yakınındaki nükleer santralin kapatılmasını talep etmesi üzerine ekonomiye ilişkin endişeler arttı; Japon hisseleri kayıplarını ikinci gününe taşıdı.

Orta Japonya'daki Nagoya kentinde yer alan Chubu Electric Power Co., Hamaoka nükleer santralinin kapatılmasının istenmesiyle yüzde 11 değer kaybetti. Miyagi kentinin yakınlarındaki Tohoku Electric Powe Co. ise bu yıl zarar açıklayabileceğini söylemesinin ardından yüzde 1.5 düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 0.8 geriledi. Japonya'nın en büyük 2. bira üreticisi Kirin Holdings Co., ilk çeyrekte zarar açıklamasının ardından yüzde 3.5 düşüş kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 9,816.60 puana, Topix Endeksi ise yüzde 0.3 düşüşle 853.95 puana geriledi.

Hamaoka nükleer santralinin operatörlerinden Chubu Electric'in reaktörlerine ilişkin belirsizliğin arttığını hatırlatan Resona Bank Ltd.'ın baş stratejisti Koichi Kurose, reaktörlerin durdurulması hâlinde, bunun birçok şirketin maliyetine yansıyacağını savundu. Otomotiv ve diğer yüksek ölçekte elektrik ihtiyacı bulunan şirketler bu durumdan olumsuz etkilenebilir.

Topix endeksi, 11 Mart'taki depremden 6 Mayıs'a kadar geçen sürede yüzde 8 değer kaybetti. Aynı süre içerisinde Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 3.5 değerlenirken, Stoxx Europe 600 ise yüzde 1.3 yükseldi.