Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik toparlanmanın gevşeyebileceği ve doların majör para birimleri karşısında değer kaybedeceği endişeleri sebebiyle yatırımcıların emtia piyasalarına geri döneceği spekülasyonu ile altın kazançlarını ikinci güne genişletebilir. Gümüş de aynı şekilde kazançta.

6 mayısta yüzde 1.4 hızlı yükseliş gösteren spot altının onsu pek fazla değişim göstermeyerek singapur saati ile 8.53'te 1,495 dolar oldu. Önceden 35.77 dolar olan spot gümüş ise yüzde 1.2 değer kazanarak 36.0413 dolara yükseldi. Gümüş vadelileri ise yüzde 1.7 sıçradı.

2008 aralık ayından beri en kötü haftayı yaşayan 24 emtianın işlem gördüğü Standard & Poor's GSCI Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 11 değer kaybetti. Endeksteki kayba yüzde 272lik düşüşle gümüş vadelileri öncülük etti. Dolar, bugün 6 majör para birimi karşısında yüzde 0.4 kadar geriledi.

Ekonominin soğumakta olduğu endişesini gevşeterek nisan ayında ABD istihdam verisi tahminlerin üstünde yükseldi. Çalışma Bakanlığı'nın 7 mayıs'ta yaptığı açıklamaya göre istihdamdaki artış, bir önceki ay 221 bin bordroyken 2010 mayısından beri en büyük artışla, nisan ayında 244 bine revize etti.

"Son fiyat düşüşleriyle ilgili ortada panik olacak bir durum göremiyoruz." diyen Guild Investment Yatırım'ın baş yatırım ekonomisti Monty Guild, "Bazı yüksek varlıklı spekülatörlerin satışa zorlandığını saymazsak hiçbir şey değişmedi. Panik hali bittikten sonra düşük fiyattan satın alam fırsatı artacak." yorumunda bulundu.

Platinin onsu yüzde 0.2 değer kazanarak ,789.50 dolar olurken spot paladyum ise yüzde 0.4 değer kaybederek 718 dolar seviyesine geriledi.