Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahminlerin üstünde gelen istihdam verilerinin dünyanın en büyük ikinci metal tüketicisi ABD'nin talep görünümündeki güveni desteklemesinin ardından bakır 5 ayın düşüğünden sıçradı. Çinko ve kurşun da aynı şekilde değer  Zinc and lead also climbed.

Londra Metal Borsası'nda işlem gören 3 ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 1.2 değer kazanarak 8,932 dolara yükseldi, bakır Şangay saati ile 10.46'da ise 8,930 dolardan işlem gördü. bakırın kontratı ise geçtiğimiz hafta yüzde 5.3 değer kaybetti. Kontrat, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ise 3 aralık tarihinden beri en düşük seviye olan 8,657.50 doları gördü. New York Comex'te işlem gören temmuz teslimli bakırın paundu ise yüzde 1.8 yükselerek 4.0445 dolar oldu.

ABD'den seon gelen veri ile ilgili olarak Nanhua Futures Co'nun Araştırma Departmanı Müdürü Zhu Bin, "Emtialarda geçtiğimiz hafta gerçekleşen kaymayı boğa trendini tersine döndüğü yerine bir düzeltme olarak algılamalıyız" yorumunda bulundu.

Ekonominin soğumakta olduğu endişesini gevşeterek nisan ayında ABD istihdam verisi tahminlerin üstünde yükseldi. Çalışma Bakanlığı'nın 7 mayıs'ta yaptığı açıklamaya göre istihdamdaki artış, bir önceki ay 221 bin bordroyken 2010 mayısından beri en büyük artışla, nisan ayında 244 bine revize etti. Bloomberg Araştırması rakamın 185 bin civarında olacağını gösteriyodu.

6 majör para birimi karşısında işlem gören Dolar, yüzde 0.4 kadar değer kaybederek 74.557 seviyesine geriledi.