Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün başlayacak olan Çin ve ABD'li yetkililer arasındaki Stratejik ve Ekonomik Diyalog toplantılarında ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Çin'in faiz artışlarını destekleyecek. Geithner, faiz artışlarının yuanı da destekleyeceğine inanıyor.

ABD Hazine Bakanı, Çin'in finansal sistem üzerindeki kontrollerini gevşeterek, yabancı banka ve sigorta şirketlerine de giriş hakkı tanımasını talep edecek.

Washington'da bugün başlayacak olan diyaloglar 2 gün sürecek.

Yuanın bilinçli olarak değerinin düşürüldüğünü, bunun da ihracatçılara adaletsiz rekabet avantaj sağladığını savunan ABD'li yetkililer, bu politikanın Çin'in faiz artışlarının etkisini de sınırlandırdığını savunuyor.

Başbakan yardımcısı Wang Qishan öncülüğünde toplanan Çin tarafı ise, ABD'nin rekor seviyedeki bütçe açıklarının ticaret ve yatırımda dengesiz sermaye akışına sebep olduğunu iddia ediyor.

Faros Trading LLC'nin araştırma müdürü Dan Dorrow, Çin'in mevcut politikalarının, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin enflasyon mücadelesine zarar verdiğinin altını çizerek, "bunun da uygun fiyatlanmamış döviz kurundan kaynaklandığını" belirtti.