Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Apple 2011 yılının en değerli markası olarak Brandz Top 100 listesinde birinci sıraya oturdu. Son dört yılda, otomobil şirketlerinden bankalar ve telekom işletmecilerine kadar tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketelrin yer aldığı Brandz 100 listesinin başında Google yer alıyordu.

Geçen yıl gerçekleştirdiği iPad tablet ve iPhone satışları sayesinde Apple, internet servis sağlayıcısının önüne geçmeyi başardı.

Listenin ilk kez yayınlandığı 2006 tarihinden bu yana Apple marka değerini yüzde 859 oranında artırarak 137 milyar dolara ulaştırdı.

Şirketin marka değerini arttışına paralel olarak piyasa değerini de 319 milyar dolara yükselterek, 2006 yılında 172 milyar dolarlık değerini 5 kat büyüttü.

Brandz endeksi şirketin marka değerinin ürün satışına etkisinden, müşteri algılama, büyüme poptansiyeli gibi değerlerin ele alınmasıyla oluşturuluyor.

Global Brandz direktörü Piter Valsh, Apple'nin sadece kişiler arasında değil, kurumsal müşteriler tarafından şirkete yararlı bir ürün olarak tanınıyor olmsının başarıyı getirdiğini söylüyor.

Millward Brow'un hazırladığı Brandz 100 listesinin ilk 10 sırasına ise bu yıl da her zaman olduğu gibi  Google, IBM, Apple, Microsoft, AT&T ve China Mobile'den oluşan teknoloji şirketleri ağırlığını koymuş durumda.