Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail'in, roket saldırılarına karşı geliştirdiği "Demir Kubbe" füze savunma sistemine önümüzdeki yıllarda geliştirme ve üretime yönelik yaklaşık 1 milyar dolar yatırım planladığı bildirildi.

İsrail Savunma Bakanlığı Müsteşarı Tümgeneral Udi Şani, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, geçen ay Gazze Şeridi'nden yönelen roket saldırılarına karşı başarılı bir performans göstermesinden sonra, halihazırda 5 ülkenin sistemle ilgilendiğini ve bilgi istediğini söyledi.

Sistemin operasyonel kabiliyetinde beklenenden daha kısa sürede bir başarı yakaladıklarını belirtmesine rağmen Şani, bu sistemin yine de her koşulda her roketi yakalayan bir sistem olmadığının altını çizdi.

Sistemin bataryalarının, yerleştirildiğinde, roket saldırılarından kaynaklanacak kayıp sayısını sınırlandırdığını ve aynı zamanda bir çatışma halinde karar almak için alan sağlayacağını belirten Şani, ancak sonuçta bunun teknoloji konusu olduğunu ifade etti.

Demir Kubbe'nin İsrail ordusunun yeni uzun dönemli planları içinde önde gelen sistemlerinden biri olarak kabul edildiğini ifade eden Şani, programları ve fonları doğrultusunda 10-15 batarya üretmeyi hedeflediklerini ve bunun için yaklaşık 1 miyar dolar yatırım yapacaklarını kaydetti.

ABD'nin 205 milyon dolarlık fonunu da hatırlatan Şani, bu miktarın, halihazırda İsrail ordusuna teslim edilen iki bataryaya ilaveten 4 ilave bataryayı daha sağlayabileceğini ifade etti.

Şani, Demir Kubbe sistemine ilave olarak, önümüzdeki 5 yıllık planları içerisinde, yine Rafael savunma firması tarafından orta menzilli füzelere karşı geliştirilen "Sihirli Asa" sistemi için de 1 milyar dolarlık yatırım planları bulunduğunu, bunun Amerikalılarla ortak geliştirilen "Arrow Mark III" ile birlikte, dünyada füze yakalama alanında en büyük teknolojik geliştirme sistemi olacağını dile getirdi.