Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kurulusu Standard & Poor's (S&P), Yunanistan'ın uzun dönemli ülke kredi notunu iki basamak düşürerek "BB-"den "B"ye indirdi. Kuruluş, Yunanistan'ın kredi notunun daha da düşürülebileceğini kaydetti. S&P, Yunanistan'ın kurtarma paketindeki borçlanma kağıtlarının vadelerinin uzatılması durumunda, özel yatırımcıların risk altında olacağını belirtti.

Diğer bir not indirimi durumunda, Yunanistan Avrupa'da notu en düşük ülke haline gelecek ve Nisan 2010'dan bu yana bugünkü dördüncü not indirimi ile birlikte Yunanistan'ın kredi notu hali hazırda Belarus ile aynı düzeye geldi.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli hazine kağıdının faizi ile Almanya'nın aynı vadeli kağıdının faizi arasındaki fark 17 baz puan yükselerek 12.5 yüzde puanına çıktı ve Yunanistan'ın tahvilleri için sigorta primi (CDS) 1,360 ile rekor seviyeye yükseldi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı ise, bu not indirimin ardından elektronik posta yoluyla yaptığı açıklamada, not indiriminin, aynı kuruluşunun bir ay önceki not indirimi ile şimdi arasında yeni bir negatif gelişme olmadığı bir dönemde geldiğini ve bu nedenle, makul bir karar olmadığını kaydetti.