Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD BorsaLARI YEŞİLLENDİ

Dün emtia ve madencilik şirketlerine gelen alımlaral yükselen ABD borsaları günü yukarıdan tamamladılar. Dow Jones Sanayi Endeksi günü % 0.36 yükselişle 12.684 puandan tamamlarken S&P 500 Endeksi ise 1.346 puandan ve % 0.45 tırmanarak seansı tamamladı. Sabah saatlerinde ise vadeli işlemlerde bu alımların bir miktarının geri verildiği görülüyor. Wall Street Journal’de çıkan bir habere göre ise Microsoft, Skype’yi satın alabilir. Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre  şirkete 8 milyar Dolar’a yakın ödenerek son 36 yılın en büyük yatırımı yapılmaya hazırlanılıyor. (Konuya ilişkin ayrıntılı habere ulaşmak için : http://www.bloomberght.com/teknoloji/haber/875927-microsoft-skypei-almaya-hazirlaniyor ). Bugün ABD’de saat 23:15’te Walt Disney karı bekleniyor.

Dolar Endeksi kuvvetlenirken, ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 3.1567 seviyesinde. Son gelen açıklamalara göre ise dünyanın en büyük tahvil ve bono fonu Pimco’nun yöneticisi Gross hazine tahvillerindeki kısa pozisyonunu fonun % 4’üne taşıdı. Böylece fon, büyüklüğünün %  4’ü kadar tahvil fiyatının düşeceğine ya da bir balka deyişle faizlerin yükseleceğine dari bahislerini artırmış oldu.

EMTİA FİYATLARI RALLİYİ YAŞADI

Son düşüşte global emtia piyasalarından 99 milyar Dolar silinirken, spot gümüşte ise 1975 yılından bu yana en büyük haftalık düşüş yaşanmıştı. Dün Goldman Sachs’ın da alım tavsiye etmesi ile birlikte dip avcıları sert alımlara geçtiler ve petrol fiyatlarında % 5 civarında yükselişler yaşandı. Dün akşam saatlerinde ise petrol kontratlarının işlem gördüğü borsanın yöneticisi CME başlangıç teminatını yükselttiğini açıkladı. Buna göre daha önce 6.750 Dolar olan teminat son yükselişle beraber 8.438 Dolar’a yükselmiş oldu. 1 petrol kontratı alındığı zaman 1.000 varillik pozisyon alınmış olunuyor ve her bir 0.01’lik hareket 10 Dolar’a karşılık geliyor. Örnek olarak şu an varil başına fiyat 100.80 Dolar iken 1 kontrat ile 108.000 Dolar’lık pozisyon açılabilmiş oluyor. Son yükselişle beraber kaldıraç oranının 132e yakın olduğu düşünülebilir.

Gümüşte % 6’yı geçen yükseliş sonrasında fiyatlar 38 Dolar’a yaklaşırken, spot altın fiyatı 1.509 Dolara ve diğer değerli madenlerde ufak çaplı alımlar görülüyor. Tarımsal emtia fiyatlarında dünkü alımların ardından sakin bir seyir gözlenirken bakır fiyatında ise yukarı yönlü tepki devam ediyor. Baz metallerde ise karışık fiyatlamalar göze çarpıyor.

ASYA CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK

Hong Kong’da piyasaların Buddha’nın doğum günü sebebiyle kapalı olduğu günde diğer piyasalarda da veri akışındaki zayıflık ve aşırı oynaklık Asyalı oyuncuları piyasanın bir miktar dışına itmiş durumda. Japonya Nikkei 225 Endeksi % 0.46 yükselirken gelinen seviye 9.838 puan. Çin’de ise Şanghay Bileşik Endeksi % 0.44 yükselişle 2.844 puanda. Japon Topix Endeksi ise % 0.10 yukarıda. Japon Yeni sakin bir seiyr izlerken Dolar’a karşı % 0.05 aşağıda ve gelinen nokta 80.40. Emtia üreticisi konumundaki Avustralya ve Yeni Zelanda’nın para birimleri ise Dolar’a karşı % 0.40’tan fazla değer kaybediyorlar.

AVRUPA BUGÜN YOĞUN

Veri akışının zayıf olduğu günde Yunanistan konuşulmaya devam ediliyor. Bilindiği üzere dün S&P, ülkenin kredi notunu BB-‘den B’ye indirmiş ve böylece ülkeyi Beyaz Rusya ile birlikte bölgedeki en düşük kredi notuna mahkum etmişti. Daha önceki not indirimlerinde fazla tepki vermeyen piyasa bu kez derecelendirme kuruluşundan gelen yeniden yapılandırma sonunda Yunan bonolarında % 50’lik değer kesintisi gerekebilir açıklaması kısa vadeli panic yaratmış durumda. Bugün ise Yunanistan’ın 182 günlük bono ihracı yapılacak. Saat 13:00’te de Merkel’in konuya ilişkin açıklama yapması bekleniyor. İngiltere’de ise son 5 yılın en büyük preakende satışları patlamasının ardından gözler perakende şirketlerinde olacak. Avrupa genelinde kar açıklaması beklenen şirketler içinde piyasaya direkt etkisi olabilecek bilançolar Imperial Tobacco, Danske Bank ve Deutsche Post.

İÇ PİYASA 3 KULVARDA DA ÖNEMLİ SEVİYELERDE

İMKB 100 Endeksi 67.500-67.800 destek bölgesine bakarken 68.500 ve 69.800 dirençlerini de takip ediyor. Bugün bilanço açıklaması beklenen şirketler, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Anadolu Efes, Türk Hava Yolları, Ak Enerji ve Aksa Akrilik. Genel kurulu yapılacak şirketler ise AKALT, AKSA, BIZIM, DEVA, NTHOL, SAHOL, SANKO, ULKER, VKING.

TL tarafında ise Dolar’a karşı teknik seyir devam ediyor. 1.5487 seviyesindeki 50 günlük ortalama sabah saatlerinde geçilmiş durumda ve son gelinen bölge 1.55’in üstü. Euro / TL 2.2158 iken Sepet Ku rise 1.8836’da.

Gösterge tahvil ise tezgah üstü piyasada dünkü % 8.34’lük seviyelere yakın açılış yaptı. Bugün Hazine’nin Mayıs ayındaki 10.8 milyar TL’llik borçlanma programı kapsamında 2 ihale daha düzenlenecek. Biri 2013 vadeli 21 aylık iskontolu tahvil olacak, diğeri ise 2016 vadeli sabit kuponlu devlet tahvili olacak.

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü