Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, El Kaide terör örgütünün başı Usame Bin Ladin'in ölümünün, NATO'nun Afganistan stratejisini değiştirmeyeceğini söyledi.

ABD'nin NATO içindeki rolünü vurgulamak amacıyla ABD'deki 4 kenti kapsayan gezisi çerçevesinde Atlanta kentinde bulunan Rasmussen, Dobbins Hava İkmal Üssünde, Georgia Ulusal Muhafızlarına yaptığı ziyaretin ardından Associated Press ajansına konuştu.

Rasmussen, NATO güçlerinin Afganistan'ın ''tekrar terör operasyonlarının merkezi haline dönmemesini'' garanti altına almak zorunda olduğunu, bu nedenle Bin Ladin'in ölümünün, ittifakın Afganistan stratejisini değiştirmeyeceğini belirtti.

Bin Ladin'in ölümünü, ''Afganistan üzerinde dolaylı etkisi bulunan önemli bir darbe'' olarak değerlendiren Rasmussen, ancak bunun, Afganistan'daki direnişçilerin moralini bozduğunu söylemek için erken olduğuna işaret etti. Rasmussen, askeri yetkililerin, NATO güçlerinin Taliban'ın, Helmand ve Kandahar'daki güçlü kalelerini hedef aldığı bu dönemde saldırıların artmasını beklediğini kaydetti.

''En önemli mesaj, şiddet yanlısı aşırılığın bir geleceğinin bulunmadığıdır'' diye konuşan Rasmussen, sözlerine şöyle devam etti:

''İlerleme kaydediyoruz ve Taliban her yerde baskı altında. Tabii ki karşı saldırıda bulunacak. Bu yüzden yakın gelecekte daha fazla çatışma göreceğiz. Ancak bölgeleri temizlemek, bu bölgeleri elde tutmak ve temizlediğimiz bölgelere daha iyi bir yönetimi götürmek stratejimizin bir parçasıdır.''



-''KADDAFİ'NİN ASKERİ GÜCÜNÜN ÖNEMLİ BİR KISMINI DEVRE DIŞI BIRAKTIK''-



NATO'nun, Afganistan'da Taliban'a karşı yürüttüğü mücadelenin yanı sıra Libya'da da sivil halkı Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerine karşı koruma görevini üslendiğini hatırlatan Rasmussen, NATO savaş uçaklarının Mart ayının ortalarından beri Libya üzerinde 5500 sorti yaptıklarını belirtti.

Rasmussen, ''Kaddafi'nin askeri gücünün önemli bir kısmını devre dışı bırakmayı başardık ve gücünü büyük ölçüde kırdık. Şu ana kadar operasyon başarılı oldu, ancak hala yapılması gerekenler var'' dedi.

NATO'nun Libya'dan ne zaman ayrılması gerektiğine ilişkin bir takvim açıklamayacağını belirten Rasmusssen, ancak bunun için öncelikle sivillere yönelik tüm saldırıların sona ermesi, ülkeye derhal ve kesintisiz insani erişimin sağlanması gibi bazı kıstasların karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

NATO'nun Kaddafi'yi hedef almadığını, ancak Kaddafi'ye verilen mesajın açık olması gerektiğini kaydeden Rasmussen, ''Kaddafi: Senin ve askeri güçlerinin bir geleceği yok. Gelecek Libya halkına ait. Ayrılma takvimi hakkında tahminde bulunmayacağım, ancak ne kadar erken olursa o kadar iyi'' diye konuştu.