Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Çin'deki hızlı büyüme ve faiz artışlarının bölgeye sıcak para akışını artıracağına ilişkin spekülasyon üzerine değerlendi.

Ekonomistler, Güney Kore Merkez Bankası'nın Çin, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Malezya'nın ardından bu yıl faiz artırmasını bekliyor. Tayvan'da ihracat Nisan ayında büyüme kaydederken, Hindistan'da da sanayi üretiminin Mart ayında Ekim'den bu yana en hızlı yükselişini kaydetmesi bekleniyor.

Tayvan doları, ABD doları karşısında 28.575'e yükseldi. Tayland bahtı, Malezya ringgiti ve Singapur doları ise yüzde 0.1'er değerlenerek sırasıyla ABD doları karşısında 30.18; 2.9845 ve 1.2315 seviyelerinden işlem gördü.

Enflasyondaki hızlanmaya rağmen, Asya ekonomilerinin güçlü olduğunu ve sermayayi çektiğini belirten Dai-ichi Life Research'ün ekonomistlerinden Tohru Nishihama, "bölgenin faiz avantajı da para birimlerini destekliyor" dedi.

IMF, Asya'daki gelişen ekonomilerin bu yıl yüzde 8.4 büyüyeceğini; gelişmiş ülkelerin ise yüzde 2.4 büyüme kaydedeceğini öngörüyor.

Deniz aşırı yatırımcılar bu yıl sattıklarının 6.3 milyar dolar üzerinde Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Tayvan hissesi satın aldı.

Hindistan'daki gösterge faizleri yüzde 7.25; Endonezya'da ise yüzde 6.75'lerde seyrederken; bu oran ABD ve Japonya için yüzde 0.25 ve altında bulunuyor.