Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin deflasyona karşı 600 milyar dolar büyüklüğündeki programı sonuçlarını veriyor. Hisse senetleri ve borçlanma kağıtlarının değeri artarken, banka kredilerinin hacmi büyüyor ve ekonomistler daha hızlı büyüme tahmininde bulunuyor.

Bernanke'nin 3 Kasım'da, tahvil alımı yoluyla parasal genişleme olarak adlandırılan bu planı duyurmasının ardından, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 13.5 yükseldi. Hazine tahvili faizleri, yatırımcıların tüketici fiyatlarının tarihi ortalamalara paralel artmasını beklediğini gösteriyor. En riskli şirketler, en ucuz borçlanma maliyetleri ile kredi alıyor ve Fed verileri, ticari ve sanayi kredilerinin 2008'den bu yana ilk kez artmakta olduğunu işaret ediyor.

Chicago'da Neuberger Berman Fixed Income LLC'den sabit getirili menkul kıymetler için şef yatırım yetkilisi Bradley Tank, "Piyasa göstergelerine bakıldığında, parasal genişlemenin başarılı olduğuna ikna olmak durumundasınız" dedi ve "Merkez bankalarının agresif parasal gevşeme dönemlerine bakıldığında, şu anda içinde bulunduğumuz dönem, tarihin en agresif gevşeme dönemi. Piyasalar reel ekonominin önünde gitme eğiliminde" şeklinde görüş bildirdi.