Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomisini dengelemeye çalışan Çin'in önündeki en büyük zorluk, ülkenin ihracat bağımlılığını azaltarak, içte talep ve tüketimi artırma konularında ülke içinde yaşanan görüş ayrılıkları olduğu belirtiliyor.

Çin Başbakan Yardımcısı Wang Qishan, "bizim için en önemli sorun, herkesin aynı sayfaya, aynı sorunlara bakması" dedi. Wang, ekonomide ilerleme kaydedilmesi için birlikte bir karar alınması ve sonuçlandırılması gerektiğini savundu.

Çin'in yuanın değerlenmesine ne zaman izin vereceği ve iç talebi artırmak üzere ne gibi adımlar atılabileceğine ilişkin soruları yanıtlayan Wang,  Çin hükümeti içinde yaşanan anlaşmazlıklara değindi. Döviz politikaları, Wang ile ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner arasındaki görüşmelerin bel kemiğini oluşturuyor.

Çinli ve ABD'li yetkililer Washington'da Stratejik ve Ekonomik Diyalog toplantıları kapsamında biraraya geldi.

ABD Hazine Bakanı Geithner, Çin'ın yuanın değerlenmesi konusunda dikkatli adımlar attığını ve doğru bir değerlendirme yapmaya başladığını belirtti.

Yuan son 11 ayda dolar karşısında yüzde 5 değerlendi. Geithner, bunun reel olarak, Çin'deki enflasyondan ötürü yüzde 10'u bulduğunu ifade etti.