Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın borçlarının yapılandırılmasına karar vermesi, hâlihazırda zor durumda olan ülkenin ekonomisine daha fazla zarara sebep olabilir. Yunanistan'daki para yöneticileri, yapılandırmanın risklerine karşı uyarıda bulunarak, risklere dikkat çekti.

Yunan tahvillerinin getirisi ve ülkenin tahvillerinin sigorta primi, geri ödemelerin zamansız erteleneceği yönündeki spekülasyonlar sebebiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.

Standard&Poor's dün Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu iki kademe düşürerek B'ye indirdi. S&P, not indirimlerinin devamının gelebileceğini belirtti.

S&P'nin not indiriminin öncesinde konuşan ve şu anda borçların yapılandırılmaması gerektiğini savunan Hellenic Fund&Asset Management Association'ın başkanı Aris Xenofos, bunun hem Yunan ekonomisi, hem Avrupa Birliği, hem de euro için riskli olacağını söyledi.

Yunanistan, geçtiğimiz yıl AB ve IMF'den aldığı 110 milyar euroluk kurtarma paketi ve hazine tahvillerinin ihracıyla ülke ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor. Paketin öngörüleri uyarınca, Yunanistan'ın önümüzdeki seneden itibaren piyasalara yeniden geri dönmesi ve orta ile uzun vadeli borçlarının yüzde 75'ini yeniden finanse etmiş olması gerekiyor.

Yunan hükümeti kamu istihdamında ve birçok diğer harcamada kesintiye giderken, bir yandan da ülkenin vergi ve emeklilik sisteminde değişiklik yapmaya çalışıyor.

EFG Eurobank Mutual Fund Management Co'nun da yönetici direktörlüğünü yapan Xenofos, "temel sorun yeniden yapılandırma değil, Yunanistan ekonomisinin yapılandırmadaki reformların ardından üretime ne zaman geri dönebileceği" dedi.