SPK'dan POAŞ kararı
SPK, Petrol Ofisi A.Ş hisselerinin borsa kotundan çıkma sürecinde, 7,01 TL tutarındaki çağrı fiyatının, POAŞ'ın kalan hissedarlarına uygulanamayacağına karar verdi
(A.A) - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Haftalık Bülteni'ne göre, OMV Enerji Holding A.Ş'nin, 23 Şubat 2011 ve 8 Mart 2011 tarihleri arasında zorunlu çağrı yapmasından önce POAŞ hisselerinin yüzde 95'inden fazlasına sahip olması nedeniyle, POAŞ hisselerinin borsa kotundan çıkması sürecinde, kurul kararıyla belirlenen 7,01 TL tutarındaki çağrı fiyatının POAŞ'ın kalan hissedarlarına uygulanamayacağına karar verildi.
Bu kapsamda, POAŞ hisselerinin borsa kotundan çıkması sürecinde çağrı fiyatının belirlenmesinde, kurulca belirtilen dönemdeki fiyatlar dikkate alınacak.
Kurul, Altınyağ Kombinaları A.Ş. hisse senedinde, 22-27 Ekim 2010 döneminde gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda, söz konusu hisse senedindeki işlemlerin suç unsuru içermesi nedeniyle Gökhan TÜRE adlı şahıs hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
SPK, Ege Otomotiv Sanayi Ticaret A.Ş nezdinde yapılan inceleme sonucunda, ''şirketin ikrazatçı firma ile yaptığı işlemlerin çoğunun muhasebe kaydının tutulmaması, şirketin nakit işlemlerinin şirketin yönetim kurulu başkanı ile bir çalışanının şahsi hesapları üzerinden yapılması ve bu işlemlerin şirketin muhasebe sisteminde takip edilmemesi, kurul tarafından şirketten istenen bilgi ve belgelerin şirket yetkililerince gerçeğe uygun ve eksiksiz olarak ibraz edilmemesi, şirket nezdinde sağlıklı bir inceleme yapılabilmesi için gerekli olan muhasebe sisteminin şirket tarafından kurulmamış olması, bu durumun düzeltilmesi için kurulca yeterli süre verilmesine rağmen şirketin gerekli işlem ve düzeltmeleri yapmaması, bu şekilde şirket nezdinde kurul tarafından yapılması gereken incelemenin engellenmeye çalışılması fiillerinde sorumluluğu bulunduğu belirlenen'' Ege Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Besim Uyal hakkında da cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
-MENKUL KIYMET İHRAÇLARI-
SPK, Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının 100 milyon lirası bedelsiz, Marbaş B Tipi Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin 792 bin lirası bedelli, 237 bin 600 lirası iç kaynaklardan ve 158 bin 400 lirası temettüden karşılanmak üzere bedelsiz, Armada Bilgisayar Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 8 milyon 192 bin 153 lirası iç kaynaklardan, 3 milyon 807 bin 847 lirası temüttüden karşılanmak üzere bedelsiz hisse senedini kayda aldı.
Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş 1 milyon 200 bin lirası temettüden olmak üzere bedelsiz, Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş 74 milyon 38 bin 909 lirası iç kaynaklardan, 6 milyon 730 bin 809 lirası temettüden olmak üzere bedelsiz, Favori Dinlenme Yerleri A.Ş 89 milyon 173 bin 492 liralık bedelli, Elbeton Elazığ Beton Sanayi 3 milyon 292 bin 500 lirası iç kaynaklardan olmak üzere bedelsiz, Feniş Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş 3 milyon 590 bin 610 lirası iç kaynaklardan, 3 milyon 409 bin 389 lirası temettüden olmak üzere bedelsiz hisse senedi ve Demirer Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş de 11 milyon 336 bin liralık tahvil ihracı talebiyle, kurula başvuruda bulundu.
Kurul, Karkim Sondaj Akışkanları Enerji Mühendislik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 3 milyon lirası nakit sermaye artırımı yoluyla halka açılma talebi ile Creditwest Faktorin Hizmetleri A.Ş'nin ihraç tutarı 24 ay vadeli 50 milyon liralık halka arz talebini de kayda aldı.
-YENİ FAALİYET İZNİ-
Egeli&Co Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin ''Egeli&Co Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş'' unvanlı bir girişim sermayesi yatırım ortaklığına dönüşümüne ilişkin esas sözleşme tadilinin uygun görülmesi talebini olumlu karşılayan SPK, Ekip Taşınmaz Değerleme A.Ş'yi, KFB Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş'yi, Limit Gayrimenkul Değerleme Hizmetleri A.Ş'yi gayrimenkul değerleme hizmeti vermek üzere listeye aldı.
Kurul, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş'nin 2 milyar lira başlangıç tutarlı ''A Tipi Şemsiye Fonu'' ve 10 milyar TL başlangıç tutarlı ''B Tipi Şemsiye Fonu''nun kuruluşuna izin verdi ve katılma paylarını da kayda aldı.
SPK, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin 2 milyar TL başlangıç tutarlı ''A Tipi Şemsiye Fonu'' ve 5 milyar TL başlangıç tutarlı ''B Tipi Şemsiye Fonu''nun kuruluşuna izin verilmesine ve katılma paylarının kayda alınmasına karar verdi.
Kurul, ayrıca İntegral Menkul Değerler A.Ş. ve Ulukartal Kapital Vadeli İşlemler Aracılık A.Ş'nin yurt dışı piyasalarda işlem gören türev araçların alım satımına aracılık faaliyetinde bulunmasına da izin verdi.