Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Gertrude Tumpel-Gugerell, faiz oranlarının ekonomik aktiviteyle uyumlu olması gerektiğini söyleyerek, yeni parasal sıkılaştırma adımları için potansiyel olduğunu işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın Frankfurt'taki merkezinde gerçekleştirilen bir mülakatta, Tumpel-Gugerell, "Para politikası duruşumuzun halen genişlemeci olduğunu akılda tutmak durumundayız ve elbette faiz oranı seviyesi, ekonomik aktiviteyle ve fiyat istikrarına yönelik risklerle uyumlu olmalı" dedi ve "Bu unsurlar hep birlikte, uygun faiz oranına yönlenmeyi getirir" şeklinde görüş bildirdi.

17 ülkeli Euro Bölgesi ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.8 ile beklenenden daha hızlı büyüdü ve enflasyon geçen ay, yüzde 2 olan Banka limitinin oldukça üzerine çıkarak yüzde 2.8 seviyesine hızlandı. Avrupa Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 1.25'e çıkardı ve ekonomistler bu yıl içinde en az iki faiz artırımı daha bekliyorlar.

58 yaşındaki Tumpel-Gugerell, piyasaların Avrupa Merkez Bankası'nın iletişimini anlamada oldukça iyi olduğunu söyledi, ancak Banka'nın her ay yeni bir değerlendirme yaptığını ve para politikasının yönü konusunda önceden bir taahhüdü olmadığını vurguladı.

Tumpel-Gugerell, "Son faiz artırımıyla , enflasyonla mücadele konusundaki taahhüdümüzü açık hale getirdik. Bu bizim temel görevimiz" dedi ve "tüm ekonomik birimlerin bunu başaracağımıza ikna olması önemli" şeklinde görüş bildirdi.