Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türk Hava Kurumu, (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin bu yıl 180 öğrencisiyle birlikte faaliyete geçeceğini, gelecek yıl ise astronot yetiştirme eğitimleri vermeye başlayacaklarını söyledi.

THK Bölge toplantısı için Isparta'ya gelen Yıldırım, Türk Hava Kurumu Isparta Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye genelinde 470 şube ile hizmet verdiklerini aktaran Yıldırım, özellikle son 2 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu atılımlar arasında Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin yer aldığını belirten Yıldırım, üniversitenin bu yıl 180 öğrencisiyle Ankara ve İzmir'de eğitimlere başlayacağını söyledi.

THK üniversitesinin havacılık alanlarında eğitim yapacak bir ihtisas üniversitesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin de ilk ihtisas üniversitesi olma özelliği taşıdığını kaydetti. İleri ki dönemlerde farklı illerde kampüsler şeklinde yayılacaklarını söyleyen Yıldırım, Havacılık ve Uzay Üniversitesi'nin dünyada THK hariç 36 tane bulunduğunu, 37'ncisini de THK'nin açtığını belirtti.

Üniversitede havacılık ve uzay konularında mühendisler, teknik alanlarda Türkiye'nin ve havacılık sektörünün ihtiyacı olan insanları yetiştireceğini kaydeden Yıldırım, ''Bu üniversite uçak, uzay ve meteoroloji mühendisliği, elektrik, elektronik ve hava işletme fakültesi, mühendislik konularında eğitim yapacak. Aynı zamanda 2012 yılında Astronot yetiştirme eğitimlerine başlayacağız'' diye konuştu.

Ayrıca üniversite bünyesinde uçak geliştirme, yapma ve tasarlama alanlarında araştırma geliştirme çalışmalarının da olacağını belirten Yıldırım, 2023 yılına özel bir hedefi de gerçekleştirmek istediklerini anlattı.

Ar - Ge çalışmaları kapsamında kendi uzay mekiğini oluşturacaklarını söyleyen Yıldırım, ''Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında bu ülkenin insanlarını üniversitemizin bahçesinden kendi uzay mekiğimizle uzaya göndereceğiz'' dedi.

Üniversitenin ARGE'sinin oluşmasıyla, Amerika'daki üniversiteler ile de iş birliği içinde çalışma yürüteceklerini söyleyen THK Genel Başkanı Yıldırım, kurum içinde ilk 3, 6 ve 9 yıllık çalışma planları oluşturduklarını da kaydetti.



-THK'DAN SÜLEYMAN DEMİREL HAVALİMANI'NA HAVACILIK EĞİTİM MERKEZİ-



THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, ülke genelinde alternatif eğitim merkezleri oluşturduklarını belirterek, Isparta'nın da bu çalışmadan nasibini alacağını aktardı. Süleyman Demirel Hava Meydanı'nın eğitim açısından çok uygun bir yer olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

''Isparta'da değerli bir arkadaşımız var ve Süleyman Demirel gibi ülkenin yetiştirdiği değerli bir büyüğümüz var. Süleyman Demirel Havalimanı'na havacılık eğitim merkezi kuracağız. Havacılık Eğitim Merkezi'nde milletini seven, bayrağına saygı duyan, iyi bir vatandaş olarak gençlerimizi burada eğitim veriyoruz. Biz havacılık eğitim merkezi açtığımız her yere aynı zamanda havacılık meslek yüksek okulu açacağız. Onun devamında da burada bir meydan var, mutlaka hava ulaştırma fakültesi kuracağız. Bu bir süreç. İlk 3 yıl içinde eğitim merkezi, 6 yıllık süreçte meslek yüksek okulu ve 9 yıllık bir süreçte de fakülteyi kurmuş olacağız. Ben inanıyorum ki bunu gerçekleştireceğiz.''

Ülkenin belli noktalarına da bakım merkezleri oluşturduklarını ifade eden Yıldırım, üniversitelerinden mezun olanların yüzde 99'unun işe gireceğini, iş garantili bir eğitim verdiklerini söyledi.



-YANGIN SÖNDÜRME FAALİYETLERİ-


THK Genel Başkanı Yıldırım, yangın söndürme çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 5 olan uçak sayısını 9'a çıkardıklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

''Halktan aldığını halka veren THK, halkımızın bize yaptığı yardımları, verdiği kaynakları en iyi şekilde kullanıyoruz. Geçen yıl orman yangınları ile yapılan mücadelede Güney bölgesinde Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerde yanan alanların miktarı ülkedeki arazi büyüklüğüne göre yüzde 4.5 ile 5.5 oranında olmuş. Türkiye'de ise Orman ve Çevre Bakanlığı'nın yaptığı güzel iş birliği sayesinde bu rakam binde 4 oranlarında. Her geçen yıl da başarımızı artırıyoruz.''

THK'nın yangın söndürme uçaklarının bu yıl 7 bölgede konuşlanacağını söyleyen Yıldırım, nerede yangın çıkarsa oraya müdahale edeceklerini bildirdi. Ayrıca yangınla mücadele konusunda Avrupa ülkeleri arasında bir ilki de gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

''İlk defa Avrupa ülkeleri arasında Türk Hava Kurumu uçakları, gece yangın söndürme kabiliyeti kazanıyor. 2 uçağımızı bu konuda hazırlıyoruz, inşallah sezona yetiştireceğiz. Bir uçağımız Antalya'da, bir uçağımız da İzmir'de olacak ve yangınlara müdahale edecek. Avrupa'da hiç bir ülkede bu yöntem yok. Kanada ve Amerika'da var, Türkiye'de üçüncü olacak. 15 Haziran'dan itibaren iki uçağımız gece yangın söndürme kabiliyetini kazanmış olacak.''

Kış sezonunda da uçakları faal tuttuklarını ve İsrail'de meydana gelen büyük orman yangınında aktif rol üstlendiklerini vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin gücünü gösterdiklerini bildirdi.