Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün 200 günlük ortalamanın üstüne atan fiyatlar bugün tekrar düşüşte. 65.360 seviyesindeki ortalamanın aşağı geçilmesi ile dar bantta oynaklık gösteren endeksin son geldiği nokta % 0.79 düşüşle 64.900 olarak kaydedildi. Bankacılık Endeksi’nin % 1.60 düştüğü günde sanayi hisseleri ise düşüşe direniyor. Holding hisseleri de günü artıda götürürken dün alımlarda önemli rol oynayan iletişim sektörü ise % 1 aşağıda.

Yükselenler tarafında yeniden yapılandırma çalışmaları devam eden ve MSCI Endeksi’ne alınan Şişe Cam ( % 6.6 – 4.36), OMV açıklamalarının ardından talep gören Petrol Ofisi ( % 5.63 – 6.76) görülürken MSCI Endeksi’ne kabul edilen diğer iki şirket Tav Havalimanları % 2.43 ve Emlak Konut GYO % 0.5 yükseliş kaydediyor. Eczacı Grubu hisselerinden Eczacı Yatırım ve Eczacı İlaç da yükselen hisseler arasında. Düşenler tarafında ise hareketli seanslara devam eden İhlas Ev Aletleri ( - % 5 – 1.33) ve düşüşüne devam eden Migros ( - % 4.31 – 21.10) bulunuyor. En çok düşen banka ise % 2.5 ile Şekerbank olurken altın fiyatlarındaki geri çekilmeye parallel olarak Koza Altın’da da % 3.16’lık düşüş göze çarpıyor.
 
Endeks, gün içinde en düşük 64.679 seviyesini denerken, görülen en yüksek nokta ise 65.460 olarak kaydedildi. Tüm İMKB’de hacim 2.6 milyar TL’de sınırlı kalırken diğer TL bazlı varlıklarda ise fiyatlar yatay seyrediyor. Dolar / TL 1.59’un hemen üstünde iken Euro / TL ise 2.25’te. Sepet Kur ise 1.92’nin hemen üstünde. Gösterge tahvil ise dünkü kapanış seviyesi olan % 8.87’den hafif gevşeyerek 8.82 bileşikten kapanış yaptı.

GELİŞEN PİYASA HİSSELERİ YUNAN ENDİŞELERİYLE 2 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Gelişmekte olan piyasa hisseleri, Yunanistan endişeleriyle düşüş gösterdi. Gösterge endeks neredeyse son iki aydaki en düşük seviyesini gördü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra’da 12:13’te yüzde 0.2 düşerek 1,133.89 olurken, 23 Mart’tan beri en düşük kapanışına doğru ilerliyordu. 10 Şubat’tan beri en uzun kayıp dönemini gösteren endeks, beş gündür ard arda düşüş kaydetti. Hindistan’ın Bombay Stock Exchange Sensitive Endeksi ülkenin en büyük bankasının, borçlanma maliyetleri yükselirken, beklenenden daha düşük kar açıklamasıyla yüzde 1.1 değer kaybetti. Rusya’nın Micex endeksi yüzde 0.3 düştü.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’da kamu varlıklarının hızlandırılmış satışını ve daha ciddi harcama kesintilerini içeren bir paketin bir parçası olarak, Avrupa’nın, Yunanistan’ın tahvil vadelerini “yeniden düzenleme” fikrini gözden geçireceğini söyledi. Bu seçeneğin ortaya atılması, Avrupa’nın krizle mücadele stratejisinde bir değişikliğe işaret ediyor. Hükümetlerin borç krizini sonlandırmak için vergi mükelleflerince fonlanan kurtarma paketleri yerine, maliyetlerin bir bölümünü tahvil sahiplerine yöneltme imkanı olabilecek.
    
Yarın beklenen veri akışı ise şu şekilde:

- İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak. 11:30
- Euro Bölgesi Mart ayı inşaat üretimi açıklanacak. 12:00 (Önceki: 1.8%)
- TCMB Mart ayı Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi verilerini açıklayacak. 17:30
- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak. 17:30
- ARMDA'nın Genel Kurul toplantısı yapılacak.
- ABD Merkez Bankası, toplantı tutanaklarını açıklayacak.

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü