Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hacettepe Üniversitesinin (HÜ) Tetra Pak desteği ile yaptığı araştırmaya göre, ''açıkta satılan sütler'' konusunda 10 yıllık dönemde bir iyileşme kaydedilmedi.

Açıkta satılan sütün 1 mililitresinde, tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri bulunuyor.

Tetra Pak adına yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de kullanımı oldukça yaygın olan açık süt konusunda HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından 2001 yılında gerçekleştirilen araştırma, 2010'da yenilendi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü öncesi açıklanan araştırma, sokak sütlerindeki durumun son 10 yılda daha da kötüye gittiğini gösterdi.

Açıklamaya göre, yüksek oranda su ve nişasta karıştırılan sokak sütlerinin besin değerleri olması gereken değerlerin oldukça altında belirlenirken, UHT ve pastörize sütlerde zararlı bakterilere rastlanmadı.

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Ankara piyasasında satılan, işlem görmüş UHT ve pastörize sütler ile sokakta satılan sütlerin besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirildiği araştırmada 150 örnek incelendi. Uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, araştırma kapsamında incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği belirlendi.

-''SÜTÜN KAYNATILMASI BESİN DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR''

Aynı araştırma sonucunda, açık sütün vitamin değerlerinin, uluslararası kabul edilmiş besin kompozisyon cetveline ve ısıl işlem geçirmiş süte göre çok düşük olduğu belirlendi. Açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta gibi maddeler ile su karıştırıldığı tespit edildi.

HÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için 90 ile 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ile 90 oranında azaldığını vurguladı.

Türkiye'de 12 milyon ton süt üretildiği tahmin edilirken, bunun 6-7 milyon tonu sanayide işleniyor. TÜİK verilerine göre, geçen yıl entegre süt işletmeleri tarafından 6 milyon 745 bin 11 ton süt toplanırken, 1 milyon 90 bin 605 ton içme sütü, 473 bin 57 ton peynir, 908 bin 269 ton yoğurt, 397 bin 935 ton ayran üretildi.

Ocak-Mart döneminde sanayide toplanan 1 milyon 734 bin 878 ton sütün, 306 bin 449 tonu içme sütü, 123 bin 552 tonu peynir, 232 bin 409 tonu yoğurt, 103 bin 771 tonu ayran üretiminde değerlendirildi.