Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(A.A) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Türkiye'deki yeni basın yasası ve internetle ilgili son gelişmelerden, ''medya özgürlüğü ve bilgiye ulaşımı kısıtladığı gerekçesiyle ciddi endişe duyduklarını'' belirtti.

Mijatoviç, yaptığı açıklamada, konuya ilişkin endişelerini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na yazdığı bir mektupta da dile getirdiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Basın Kanunu ile ilgili 2 Mayıs 2011 tarihli iptal kararıyla gazetecilerin aylar önce yazdıkları yazı ve haberlerden dolayı takibata uğrayabileceklerini ifade eden Mijatoviç, ''bu uygulamadan endişe duyduğunu'' kaydetti. Mijatoviç, bunun, gazetecilerin ''sürekli tehdit altında eleştiri hakkını kullanabildikleri anlamına geldiğini'' öne sürdü.

İnternette bazı kelimelerin yasak ilan edildiğini ve bu kelimeler arasında İngilizce ''free'' ve Türkçe ''yasak'' kelimelerinin de bulunmasını anlamanın ''güç olduğunu'' belirten Mijatoviç, bu uygulamanın, bilgiye ulaşımı daha da güçleştirdiğini kaydetti.

Mijatoviç ayrıca, ''internet kullanıcılarının bu yasak kelimeleri atlatmanın tekniğini her zaman bulduklarını'' ifade etti.

Davutoğlu'na yazdığı mektupta, Türkiye'nin AGİT üyesi olarak basın özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunan Mijatoviç, Türkiye'nin basın özgürlüğü ve internete ulaşım üzerindeki yasakların kaldırılmasına yönelik yapacağı çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını bildirdi.