Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’DEN KARIŞIK KAPANIŞ

Güne negatif tonda başlangıç yapan ABD Borsaları Hewlett Packard’ın kar uyarısı ile satışlarını sertleştirdi. Teknoloji devinin % 7’den fazla düştüğü günde Nasdaq Endeksi ise günü artıda tamamladı. Satışlar özellikle daha büyük şirketlerin oluşturduğu Dow Jones Sanayi Endeksi’nde yoğunlaşırken S&P 500 Endeksi günü % 0.04 düşüşle 1.328 puandan tamamladı. Dow ise seans kapanışını % 0.55 düşerek ve 12.479 puandan yaptı. En fazla düşüş kaydeden Dow bileşenleri ise Alcoa ve Caterpillar gibi şirketler oldular. Dün açıklanan ve beklentileri karşılayamayan sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve inşaat başlangıçları gibi veriler sanayi şirketlerini aşağı çekti. Güne hayli negatif başlayan ancak devamında gelen alımlarla toparlayan endekslerin vadeli işlemlerde yükseliş kaydettiği görülüyor. Kapanış sonrasında açıklanan Dell karı tahminleri aşınca borsalarda spot piyasanın açılışıyla yükseliş yaşanabileceği beklentisiyle artışlar yaşanıyor. Diğer yandan Dow Jones Sanayi Endeksi sene başından bu yana % 7.79’luk getirisi ile hemen hemen bütün Avrupa borsalarından daha iyi bir getiri sağlamış durumda. ABD 10 yıllık tahvilinin faizi dünkü verilerin ardından yılın en düşük seviyesi olan % 3.11’e kadar indi ve ABD Doları yeniden 75 bölgesine yaklaştı.

ASYA’DA TEPKİ ÇABASI GÖRÜLÜYOR

ABD kapanışının destek vermemesine rağmen Yen’deki değer kayıplarının Japon ihracatçı şirketlere olumlu yansıyabileceği beklentisi bu hisseler alım getirdi. Diğer yandan Asya’da açıklanan olumlu kar rakamları ve Dell karının tahminleri aşması Asya’yı taşıyor. Japonya Nikkei 225 Endeksi % 1.15 yükselişe 9.676 puana yükselirken, Çin Şanghay Bileşik Endeksi % 0.72 yükselişle 2.873 puanda. Japonya Merkez Bankası’nın ekonominin ciddi bir süreçten geçtiğini açıklaması sonrasında yeni önlemlerin gelebileceğini düşünen yatırımcılar Yen’de satışa geçerken hisselere ise alım geldi. Güney Kore Merkez Bankası’nın yaptığı ve faiz artırımlarının devam edebileceği yönündeki açıklamaların ardından Kore Wonu ve Malezya Ringgiti değer kazanırken diğer Asya para birimlerinde de alımlar görülüyor.

AVRUPA İÇİN HER GÜN YENİ

Her gün ayrı bir hikayeyle güne uyanan Avrupa, bu kez de Yunanistan’a uygulanacak kurtarma tarifesinin yeni ismini merak ederek başlangıç yapıyor. Yeniden yapılandırma, yumuşak yapılandırma ve yeniden biçimlendirme gibi iismler ortaya atılmışken yatırımcıların ellerinde tuttukları bonolardan zarar yazmayacakları bir formül şu  an piyasa açısından en fazla istenen çözüm olarak öne çıkıyor. Bu beklentilerle yükselen Euro / Dolar paritesi 1.4275’e yükselirken gelişen Avrupa ülkelerinin kurları da sabah saatlerinde yükselişler kaydediyor. Bugün açıklanacak önemli bir kar bulunmazken ekonomik veriler ve açıklamalar takip edilecek. İngiltere’de rekor kıran çekirdek enflasyon verisi sonrasında Pound / Dolar 1.6278’e yükselmiş durumda. Bugün açıklanacak son İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısının karar tutanakları da piyasa için aydınlatıcı olacak.

EMTİA PİYASASI DA TEPKİYİ TEYİT EDİYOR

Euro ve diğer risk iştahı göstergelerinde yukarı yönlü hareketler devam ederken emtia cephesinde de alımlar görülüyor. ABD tipi ham petrol fiyatları % 1’e yakın yükselişle 97.77 Dolar’a tırmanırken, Brent tipi ham petrol ise 110 Dolar’ın üstüne çıkmış durumda. Altın ve ondan daha kuvvetli olmak üzere gümüşte alımlar gözlenirken diğer değerli metaller adına daha sakin bir gün oluyor. Tarım emtai kontratlarında da alımlar görülürken, buğday, şeker ve soyada alımlar % 1’I almış durumda. Baz metallerde de alımlar görülürken, bakır fiyatları bugün son 5 ayın dibinden başladığı tepkiye devam ediyor.

iÇERİDE VERİ YOK, TATİL ÖNCESİ POZİSYONLAR AYARLANIYOR

Hafta başında görülen alımlar dün etkili olamazken, 200 günlük ortalamanın altından gelen ve fiyatları bu bölgenin üstüne taşıyan yükselişler takip edildi. Yarın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle yapılacak resmi tatil önceinde kısa vadeli pozisyonları ayarlama modunun hakim olduğu görülüyor. Günü küçük bir kayıpla kapatan İMKB 100 Endeksi 65.385 puandan tamamlarken 65.362’den geçen 200 günlük ortalama takip altında. Destek olarak bu bölge ve daha aşağısında 64 bin öne çıkarken yukarıda ise 66.400 ve devamında 67.200 seviyesi izleniyor.

Dünü % 8.82 bileşikten tamamlayan gösterge tahvil için 8.50 ve 9.00 bileşik arasındaki trade devam ederken Dolar / TL sabah saatlerinde 1.58’in hemen üstünde ve TL adına kuvvetleniyor. Euro / TL ise 2.26’da ve Sepet Kur 1.92’nin hemen üstünde.

Bugün beklenne veri akışı ise şu şekilde :

- İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak 11:30
- Euro Bölgesi Mart ayı inşaat üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: 1.8%
- TCMB Mart ayı Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi verilerini açıklayacak 17:30
- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30
- ARMDA'nın Genel Kurul toplantısı yapılacak
- ABD Merkez Bankası, toplantı tutanaklarını açıklayacak

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü