Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalardaki yatırım harcamaları, ilk kez, gelişmiş ekonomilerdeki harcamaları geçti. Zira altyapı projelerindeki artışlar küresel büyümeyi ve Siemens AG ve Caterpillar Inc. gibi şirketlerin karlarınındaki büyümeyi destekliyor.

Citigroup Inc.'nin şef Avrupa ekonomisti Michale Saunders, son on yıllık dönemlerin en büyük yatırım büyümesinin dünya çapında genişlemeyi bu yıl ve gelecek yıl yaklaşık yüzde 4 destekleyeceğini ve bu oranın uzun dönemli ortalamasının yüzde 3'ün hafif altında olduğunu belirtti. IMF verilerine göre, yatırımlar, 2012 yılında küresel gayrı safi iç hasılanın yüzde 24'ünü kapsayacak ve bu oran 20 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini işaret ediyor. Ayrıca yatırımlar daha sonra yüzde 25'in üzerine çıkacak ve bu oran, verilerin tutulmaya başladığından bu yana geçen 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşacak.

Saunders, gelişmekte olan ülkelerin muhtemelen bu yıl en büyük payı alacağını hesapladı. Bu durum, Avrupa'nın en büyük mühendislik şirketi Siemens'in rakamlarında kendini gösteriyor. Münih merkezli şirket, karının 30 Eylül'de biten mali hesap döneminde karının yaklaşık yüzde 75 artarak 7.5 milyar euroya (10.6 milyar dolar) çıkacağı tahmininde bulundu.

Siemens CEO'su Peter Loescher, "Gelişen piyasalardan gelen büyüme ivmesi büytünüyle etkisini sürdürüyor" dedi ve "Şirketi tekrar geniş tabanli altyapı portföyü ve sürdürülebilir çözümler üzerinde odaklandırdık ve tüm dünyada buna ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük inşaat ekipmanları üreticisi Caterpillar, geçen ay, tüm yıl için hisse başına kar tahminini, gelişen piyasalardan gelen talebin daha da artması üzerine, 6 dolar civarından 6.25 dolar ile 6.75 dolara arasına yükseltti.