Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'nin teknik analizine göre, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi, baş-omuz formasyonunda boyun çizgisi olarak adlandırılan seviyeyi aşağı yönde kırdıktan sonra, yüzde 3 seviyesinin altına düşebilir.

Baş-omuz formasyonu, 16 Aralık, 9 Şubat ve 8 Nisan'da ulaşılan zirvelerden oluşuyor. Banka'nın analisti Kenichi Imai, 10 yıllık kağıdın faizinin dün yüzde 3.10 seviyesine kadar düştüğünü ve  bu üç zirvenin tabanını birleştiren boyun çizgisi seviyesi olan yüzde 3.15'in altına indiğini kaydetti.

Imai, "Yüzde 3.15 seviyesinin açık bir biçimde kırılması, faizin yüzde 3.06'daki 200 günlük hareketli ortalama düşmesine neden olabilir" dedi ve "Faizler hatta yüzde 3'ün altına inebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Gösterge niteliğindeki 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi Tokyo piyasasında yüzde 3.13 seviyesine geldi. Faiz en son 7 Aralık 2010'da yüzde 3 seviyesinin altına inmişti.

Baş-omuz formasyonu, grafikte birbirini izleyen ve ortadakinin diğerlerine göre daha yukarıda olduğu üç zirveden oluşur ve boyun çizgisinin kırılması trendin ters yöne dönmek üzere olduğunu işaret eder.

Bloomberg News'un verileri, bu kağıdın faizinin, aşağı yönde kırmadan önce, yaklaşık iki hafta boyun çizgisi yakınında kaldığını gösteriyor.

Bloomberg News'un finans şirketlerine dayandırdığı araştırmasına göre, 10 yıl vadeli kağıdın faizinin 30 Eylül itibariyle yüzde 3.66'ya ve yıl sonunda yüzde 3.82'ye çıkması bekleniyor.