Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa'da ekonomik toparlanmanın devam edeceği yolundaki iyimserlikle birlikte, hisse senetlerine gelen alımların daha güvenli varlıklara olan talebi azaltması sonucu, dolar ve İsviçre frangı karşısında yükseldi.

Avrupa ortak para birimi İsviçre frangı karşısında, bu ay ilk kez iki gün arka arkaya yükseliş gösterdi. Dolar Endeksi, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonominin halen parasal desteğe ihtiyaç duyduğunu işaret etmesinden sonra yapılan 26-27 Nisan FOMC toplantısının tutanakları açıklanmadan önce, üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü. Sterlin euro karşısında, İngiltere Merkez Bankası'nın 5 Mayıs'taki toplantısının tutanaklarına göre, Banka yetkililerinin çoğunluğunun para politikasının sıkılaştırılmasının ekonomiye zarar verebileceğini düşünmesinin görülmesi ile birlikte, değer kaybetti.

Rabobank International'ın Londra ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Açık biçimde bir miktar destek var ve bunun etkisi euroda görüldü" dedi ve İstikrar işaretleri var, ancak arka planda da bir miktar tedirginlik var. Bu durum piyasayı kırılgan yapıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 09:43'te 1.4270 dolara çıktı. Avrupa ortak para birimi İsviçre frangı karşısında da dünkü New York seviyesi olan 1.2531'den 1.2550'ye yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 81.06'ya inerken, euro yen karşısında 115.91'den 115.65 yen seviyesine çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, son dört haftanın en düşük seviyesinden sıçrama yaparak yüzde 0.6 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.1 yükselerek dört günlük düşüşünü tersine çevirirken Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 yükseldi.