Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, gelişen ülkelerden gelen artan talep görünümünün bu ayki düşüşlerin aşırı olduğu yolundaki bekleyişleri güçlendirmesinin ardından, iki günlük düşüş sonrası yükseldi.

24 ham maddeyi içeren Standard & Poor’s GSCI Endeksi gün içinde yüzde 1.6 kadar yükselerek 9 Mayıs'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Endeks Londra saati ile 11:32'de yüzde 1.3 yukarıda 681.76 puan seviyesindeydi. Endeks, 11 Nisan'da 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, bu ay yüzde 11'lik bir düşüş gerçekleştirdi. Çinko fiyatlarındaki artış Londra'da yüzde 3.7'ye kadar çıkarken, ham şeker fiyatları New York'ta yüzde 3.8 yükseldi.

Gelişen piyasalardaki yatırım harcamaları, altyapı harcamalarındaki artışın küresel büyümeyi ve şirket karlarını desteklemesiyle birlikte, ilk kez gelişmiş piyasalardaki harcamaları geçti. Boğalar, Çin, Hindistan ve Brezilya tarafından desteklenen ekonomik büyümenin talebi artırdığını ve bu talep artışını, madencilik sektörü lideri BHP Billiton Ltd'nin ve petrol devi BP Plc gibi şirketlerin üretimlerinin yakalayamadığını kaydediyorlar.

Singapur'daki Phillip Futures Pte'nin yatırım stratejisti Ong Yi Ling, "Gelişen ülkelerden, petrol dahil güçlü ham madde talebi geldiğini görüyoruz" dedi ve Bazı yatırımcılar piyasaya geri dönüyor" şeklinde görüş bildirdi.