Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Japonya'da yaşanan tsunami felaketinin ardından Avrupa ve Türkiye'deki fabrikaların 1 haziranda normale döneceğini, ancak, Japonya'daki fabrikadan gelecek üretim haberinin Türkiye'deki satışlarını daha çok etkileyeceğini belirtti.

Bozkurt, bir plazanın açılışını gerçekleştirmek üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ayı geçkin süredir, Japonya'daki felaketle ilgili Toyota'nın sıkıntılar yaşadığını, ancak, bunun doğrudan firmanın kendi üretim tesisleriyle ilgili olmadığını belirtti.

Deprem bölgesinde bulunan yan sanayi üreticilerinin fabrikalarında meydana gelen hasardan kaynaklı, tedarik sıkıntısından ortaya çıkmış bir problem yaşandığını ifade eden Bozkurt, ''Toyota toplamda yaklaşık 500 bin adet üretim kaybı yaşadı. Şu anda, yan sanayinin yaşadığı sıkıntının tespiti çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve yan sanayi kendi üretim planını yapılandırarak Toyota'ya iletecek, Toyota da buna göre kendi üretim planını hazırlayacak'' dedi.

Bozkurt, 1 hazirandan itibaren Avrupa'daki fabrikalardaki üretimin normale döneceğini, ancak, satış ayağının önemli bir bölümünü Japonya'daki üretimin oluşturduğunu söyledi.

Japonya'daki üretimin ne zaman normale döneceğiyle ilgili beklentilerin devam ettiğini anlatan Bozkurt, şöyle devam etti:

''Daha onunla ilgili henüz çalışma tamamlanmadı. Ay başını bekliyoruz. Bizi çok ilgilendiriyor. Biz ürünlerimizin bir kısmını Türkiye ve Avrupa'daki fabrikalardan temin ediyoruz ama, Japonya'daki fabrikalardan da temin ettiğimiz ürünlerimiz var. Bunlardan bir tanesi Corolla modelimizdir. Bu model, satışlarımızın yaklaşık yarısını oluşturuyor.

Önümüzdeki aydan itibaren en azından belli fabrikaların tam kapasite çalışması, tüm Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de 2,5 aydır bekletilen bazı siparişleri telafi edecektir. Bir kaç ay içinde Avrupa'daki fabrikalar, en azından açığı daha normal bir seviyeye getirecektir. Ama bizim için Japonya'dan gelecek üretim haberi çok daha önemli. Japonya, satışların yarısından fazlasının geldiği ülkedir. Ay başında bununla ilgili basın toplantısı yapacağız.''

Bozkurt, Japonya'daki zarar tespit çalışmalarının ardından Türkiye olarak toplam da ne kadar etkilenip etkilenmeyeceğinin net olarak belirleneceğini, ümitlerinin yılın kalan aylarında üretim kayıplarının telafi edilmesi yönünde olduğunu vurguladı.

Yılın ilk çeyreğinde dünyanın en çok otomobil satan şirketi unvanını General Motors'a kaptırdıklarını, ancak, bunun Toyota için büyük bir sıkıntı olmadığını ifade eden Bozkurt, ''Çeyrek bazında 2008'de aldığımız liderliği tekrar verdik. Toyota'nın bir numaralı hedefi daha çok satıp da birinci olmak yönünde değil. Elbette ki bu doğal hedeflerden biridir. Ama, bir numaralı hedef müşteri memnuniyeti olmuştur. Bugün yaşanan deprem felaketinden kaynaklı, dünya genelinde geçtiğimiz çeyrekte birinciliği kaptırmak elbette ki önemsenmeyecek bir gelişme değil, ancak, ileriki dönemde telafisi mümkün bir gelişme'' dedi.


-50 BİNLİK SATIŞ HEDEFİ-

Geçen yıl 40 bin 58 adet satış gerçekleştirdiklerini ve 20 yıllık Toyota Türkiye geçmişinde bunun tarihi bir rekor olduğunu ifade eden Bozkurt, bu yıl için de 50 bin satış hedefi belirlediklerini anlattı.

Bozkurt, yılın ilk 4 ayına bakıldığında bu 50 binlik planın üstünde bir satış gerçekleştirdiklerini, yaklaşık bin 100 adet satışla planın önünde ilerledikleri sırada deprem felaketinin yaşandığını belirtti.

''Deprem felaketi olmasaydı, 50 binlik hedefimizi rahatlıkla tutturabileceğimizi söylerdik'' diyen Bozkurt, deprem felaketinin, özellikle mayıs ayında önemli ölçüde etkilediğini kaydetti.

Mevcut stokların kendilerini nisan ayına kadar taşıdığını belirten Bozkurt, ''Nisan ayının son haftasında stok problemini yavaş yavaş hissetmeye başladık. Mayısta artık tamamen dama dedik. Çünkü, bizim mayısta normal şartlarda 4 bin-4 bin 500 bandında seyretmesi gereken bir satış hacmimiz olacakken, bu ay 2 bin 400-2 bin 500 adeti geçmemiz zor görünüyor'' dedi.

-''FİYATLARDA YÜKSELME YAŞANMAZ''-

Bozkurt, yaşanan felaketin ardından Toyota'nın üretimde yaşadığı sıkıntı ve buna bağlı olarak kar oranlarının düşmesi nedeniyle yaşadığı zararı fiyatlarına yansıtmayacağını belirtti. Toyota olarak yıllardır fiyatlar konusundaki istikrarlı yapıyla tanındıklarını anlatan Bozkurt, şunları söyledi:

''Bu yaşanan felaketin Toyota'da fiyatlara yansımazı söz konusu değil. Toyota'da hiç bir zaman bir gün yukarılara çıkan, ertesi gün diplere vuran fiyat seviyeleri göremezsiniz. Bu markamızı müşterilerimiz bazında daha itibarlı yapıyor. Müşteri, 'Biz reşat altını gibi mal aldık' diyor. Bugün aldığın fiyat belli, bir yıl sonra sattığın fiyat belli, ikinci elde değeri belli.

Ayrıca, piyasadaki rekabet böyle bir şeye müsaade etmez. Piyasada 57-58 otomobil markası var. Deprem oldu diye fiyatlarınızı arttırdığınızda hiç kimse bunu kabullenmez. 'Deprem olduysa bu ayrı bir konu kardeşim' diye müşteri buna tepki gösterir ve sizin ürünlerinizi tercih etmez. Bu hem etik olarak marka anlayışımıza uymuyor, hem de piyasanın rekabet dinamiklerine aykırı.''

Bozkurt, yeni ürün lansmanı için yıl sonuna doğru bazı planlar bulunduğunu, ancak, bunların henüz açıklanması için çok erken olduğunu, yılın son çeyreğinde lansmanla ilgili ilk bilgileri verebileceklerini bildirdi.