Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

(A.A) -  GFK Araştırma Grubunun iş birimi ''GFK TEMAX Türkiye''nin ''görüntüleme, Telekom, bilgi teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörleri''ni içine alan tüketici teknolojisi ürünleri araştırmasına göre, birinci çeyrekteki pozitif büyüme bütün sektörler tarafından gerçekleştirildi.

Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarında, ''Tüketici Elektroniği Sektörü'' pazarı rekor satışlarla yüzde 40,1 büyüyerek öne çıkan sektör oldu. Bunu, yüzde 32,7'lik büyüme ile 2011 yılının ilk çeyreğinde, en yüksek pazar değerine ulaşan Telekom sektörü takip etti.

En yüksek üçüncü performansı gösteren sektör ise yüzde 20,9 büyüme oranı ile Büyük Beyaz Eşya sektörü oldu.

Küçük ev aletleri sektörü 2010 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 19,2 artış ile çift haneli büyüme gösteren diğer bir sektör oldu.

Görüntüleme ve bilgi teknolojileri sektörleri ise sırasıyla yüzde 17,5 ve yüzde 17,1 büyüyerek pazardaki olumlu şartlardan yararlandı. Ofis ekipmanları sektörü yüzde 2,2 artış oranı ile geçen senenin aynı dönemine göre en az büyüme gösteren sektör oldu.

-LCD TELEVİZYONLARIN SATIŞI TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİNİ DESTEKLEDİ-

Tüketici elektroniği sektörü bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 40,1 büyüdü ve 813 milyon TL değerine ulaştı. Tüketici elektroniği sektöründeki bu keskin büyümedeki ana etken, sektörün cirosal olarak dörtte üçünden fazlasını gerçekleştiren LCD TV'ler oldu.

Geçen yıla göre göreceli düşük fiyat seviyesi LCD TV satışlarını olumlu yönde desteklerken, tüketiciler, daha gelişmiş teknik özelliklere sahip modellere yöneldiler ve 2010 ilk çeyreğinde pazarda bulunmayan 3D TV'lerin LCD/Plazma pazarı içindeki cirosal payı yüzde 5'e ulaştı. İnternet televizyonu, televizyon pazarı içinde, yükselen diğer bir trend oldu. Navigasyon cihazları ise pozitif gelişimini bu dönem de sürdürdü.


-TELEKOM SEKTÖRÜ-

2011 yılı ilk çeyreğinde Telekom sektörü, yüzde 32,7 oranında büyüyerek, 1 milyar 324 milyon TL satış cirosuna ulaştı. Bu performans Telekom sektörünü ciro anlamında ilk sıraya taşıdı. Geçen yılın aynı dönemine göre satış rakamları iki katına çıkan akıllı telefonlar, sektöre önemli katkı sağlayan ürün grubu oldu. Söz konusu çeyrekte tüketiciler, daha çok sayıda marka ve model akıllı telefon ile karşılaşırken, akıllı telefonlardaki bu büyüme, dokunmatik ekranlı ve blok tipi modellerin satışındaki artışı da beraberinde getirdi.

Sabit hat abone sayısı da düzenli olarak azalsa da kablosuz telefonlar, 2010 ilk çeyreğine göre adetsel olarak pozitif büyüme kaydetti.

Beyaz eşya sektörü pazarı da yılın ilk çeyreğinde yüzde 20,9 arttı ve 1,2 milyar TL değerine ulaştı. Sektöre en düşük performans, sektöre katkısı en fazla olan buzdolabından gelirken, en çok büyüyen ürün grubu ise bulaşık makinesi oldu. Çift haneli büyüme oranı ile bulaşık makineleri, beyaz eşya sektörü içindeki payını arttırdı.

Görüntüleme sektörü ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 17,5 artarak, 2011'in ilk çeyreğinde 88 milyon TL değerini elde etti. Küçük Ev Aletleri sektörü de 2011'in ilk çeyreğinde 483 milyon TL değerini kaydetti ve bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19,2 büyüdü. Bu büyüme, içecek hazırlama, elektrikli pişirme, ev konforu, mutfak aletleri, ütü ve kişisel bakım kategorilerinde yer alan birçok ürün grubuna yansıdı. Fritöz dikkat çekici büyüme oranıyla bu sektörün en öne çıkan ürünü oldu. Küçük ev aletleri sektöründe büyüme görülen diğer ürün grupları ise Türk kahvesi pişiricileri, el blenderleri, dikey süpürgeler, torbasız elektrik süpürgeleri, katı meyve sıkacakları, epilatörler, erkek bakım ürünleri (özellikle burun/kulak tüy düzelticileri) ve saç kurutucuları oldu.

-BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ-

Bilişim Teknolojileri de ürün yenilikleri yardımıyla sektör en yüksek değerine ulaştı ve Bilgi Teknolojileri sektörü 2011'in ilk çeyreğinde 1,1 milyar TL elde etti. Taşınabilirlik, Bilgi Teknolojileri sektörünün büyümesinde anahtar kelime oldu ve elde edilen cironun üçte ikisi taşınabilir bilgisayarlardan sağlandı.

Web book'lar pazarda kendini konumlandırmaya başlarken, sektörde cirosal pay olarak fark edilir bir noktaya geldi. Birçok kampanya ve promosyonla desteklenen yeni mağaza açılışlarında tüketicilere cazip fiyatlar sunuldu. Bu sebeple tüketiciler tercihlerini daha yüksek RAM ve işlemcili taşınabilir bilgisayarlardan yana kullandılar.

Genel olarak ofis ekipmanları sektörü 2011 ilk çeyreğini yüzde 2,2 büyüme ile 110 milyon TL değerini elde ederek tamamladı. Elde edilen cironun yarısından fazlası MFD ve yazıcılardan sağlandı.

Raporun değerlendirme bölümünde de, Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı ekonomik ve sosyal endekslerin yarattığı olumlu rüzgarı arkasına alarak oldukça umut verici bir tablo çizdiği belirtilirken, ''önümüzdeki çeyrek dönemde bizleri bekleyen bir genel seçim bulunmaktadır. Fakat daha önceki trendler, tüketicilerin olumlu tutumlarını seçime kadar devam ettireceğini göstermektedir'' denildi.