Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geleneksel olarak IMF başkanlığını Avrupalılar alsa da gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki artan rolü, başkanlığı tüm üye ülkelere açma konusunda baskıyı artırıyor.

IMF kurallarına göre, başkanlığa 65 yaş ve üzerindekiler getirilemiyor, 70 yaşını doldurmuş olanlar da görevlerini sürdüremiyor. Bu kural, birkaç gündür tartışılan bazı isimlerin aday listesinden düşmesine neden oldu. Bu isimler, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Hindistan Planlama Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı Montek Singh Ahluwalia ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trihcet.

Reuters'ın Strauss-Kahn'ın yerine IMF başkanlığı için adaylığı tartışılan isimler listesinin başında, Brookings Enstitüsü'nde Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Başkan Yardımcılığı görevini yürüten 62 yaşındaki Kemal Derviş yer aldı. Türkiye'nin büyük bir gelişmekte olan piyasa olarak Avrupa kıtası içinde yer alması, gelişmekte olan ülkelerin IMF seçim sürecinin dışında kalmalarına ilişkin artan kaygıları da hafifletebilecek. Derviş'in özellikle gelişmekte olan ülkelerden destek alacağı düşünülüyor.

Listenin ikinci sırasında Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde (55) yer aldı. Lagarde başkan olursa, IMF'nin başına geçen ilk kadın olacak. Lagarde, 2009 yılında Financial Times'ın anketinde ''Avrupa'nın en iyi Maliye Bakanı'' seçilmişti. IMF başkanlığını 33 yılın 26'sında Fransızların yürütmesi, Lagarde için dezavantaj olarak görülüyor.

Adaylık için öne çıkan isimlerden biri de eski Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Axel Weber. 53 yaşındaki Weber, Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliği de yürütmüştü. Weber'in en son Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçmişti, ancak aday olmayacağını açıklamıştı.

Diğer adaylar, Güney Afrika'nın eski Maliye Bakanı Trevor Manuel, IMF'de 2003 ile 2006 yılları arasında görev yapan ve geçen yıl Ocak ayında Meksika Merkez Bankası Başkanı olan Agustin Carstens ve Brezilya'nın en başarılı Merkez Bankası Başkanı olarak tarif edilen 54 yaşındaki Arminio Fraga. Fraga, New York'da ünlü spekülatör George Soros için de altı yıl çalışmıştı.