Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in 26-27 Nisan'da yaptığı toplantının tutanaklarına göre, bazı üyeler, enflasyona karşı korunmak için Fed'in bu yıl faiz oranlarını artırmaya başlamasına ihtiyaç olduğunu söylediler.

Birçok Fed üyesi, enflasyonun gidişinden duyduğu kaygıyı dile getirirken, petrol fiyatlarındaki yükselişin süreceğini düşünüyor. Bu yükselişi, şirketlerin fiyatlarına yansıtması yoluyla tüketicilere ulaşacağını düşünen üyeler, bu nedenle enflasyonun yakından takip edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Fed üyeleri, yaptıkları son toplantıda, herhangi bir somut adım üzerinde anlaşmasa da ekonominin istikrarlı büyümesinin sürmesi durumunda, Fed'in devasa teşvik programlarını sonlandırması ve tüketici fiyatlarının kontrolden çıkmasını önlemek için gerekli adımları atması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.

Üyelerin çoğunluğu, borçlanmanın sıkılaştırılması için en iyi yöntemin, neredeyse ''sıfır'' seviyesinde olan federal borçlanma faiz oranlarının yükseltilmesi olacağını ifade ederken, bazı üyeler, Fed'in yatırımcılara faiz oranlarının artırılmasına ihtiyaç olduğu sinyalini vermesi gerektiğini belirtti. Fed yetkilileri, çıkış stratejisinin ne zaman başlatılacağı konusunda anlaşamadı.

Bank of Tokyo ekonomisti Chris Rupkey, Fed'in faiz oranlarını bu yıl sonunda artırmaya başlayabileceğini, Fed politika yapıcılarının ''çıkış stratejisini konuşmaya yeniden başladığını'' belirterek, ancak yüzde 9'larda seyreden işsizlik oranının sıkılaştırma politikasını gelecek yıla da atabileceğini ifade etti.