Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dominique Strauss-Kahn'ın Çarşamba günü geç saatlerde IMF Başkanlığı'ndan istifa etmesinin ardından, dünya, küresel bir başkanlık yarışına girdi. Geleneksel olarak IMF Başkanlığı pozisyonu hep bir Avrupa tarafından üstlenilmiş olsa da, küresel krizle birlikte gelişmekte olan ülkelerin ekonomi üzerindeki baskınlığının artması, IMF başkanlığı adaylığında sınırları genişletti.

IMF kurallarına göre, başkanlığa 65 yaş ve üzerindekiler getirilemiyor, 70 yaşını doldurmuş olanlar da görevlerini sürdüremiyor. Bu nedenle , İsrail'den Stanley Fischer, Hindistan'dan Montek Singh Ahlu-Walya ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet listeden düştü.

Strauss-Kahn'ın yerine IMF başkanlığı için adaylığı tartışılan isimler listesinin başında, Brookings Enstitüsü'nde başkan yardımcılığı görevini yürüten 62 yaşındaki Kemal Derviş yer alıyor.

Türkiye'nin büyük bir gelişmekte olan piyasa olarak Avrupa kıtası içinde yer alması, gelişmekte olan ülkelerin IMF'nin seçim sürecinin dışında kalmalarına ilişkin artan kaygıları da hafifletebilecek. Derviş'in özellikle gelişmekte olan ülkelerden destek alacağı düşünülüyor.

Listedeki en güçlü isimler sırasında ise Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde yer alıyor. Lagarde başkan olursa, IMF'nin başına geçen ilk kadın olacak.

Lagarde, 2009 yılında Financial Times'ın anketinde ''Avrupa'nın en iyi maliye bakanı'' seçilmişti. Ancak IMF başkanlığını 33 yılın 26'sında Fransızların yürütmesi, Lagarde için dezavantaj olarak görülüyor.

Adaylık için öne çıkan isimlerden biri de eski Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber.

Güney Afrika'nın eski maliye bakanı Trevor Manuel, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Brezilya'nın en başarılı merkez bankası başkanı olarak tarif edilen Arminio Fraga da adaylar arasında.

Ancak AB Komisyonu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ise IMF başkanlığına gelecek ismin "Avrupalı" olmasında ısrar ediyor.