Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı IEA, petrol üretici ülkeleri petrol üretimini ve arzını artırmaya çağırdı. Ajans, OPEC'e küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin uyarıda bulunarak, petrol üretiminin artırılmamasının ekonomik toparlanmayı da tehdit ettiğini savundu.

Enerji Ajansı aynı zamanda Opec karteline ekstra arz için hızlı ve temiz bir şekilde harekete geçme çağrısında bulundu. Opec, petrol üretimini daha önce yalnızca 2 kez artırmıştı.

Bunlardan ilki 1991'de Irak'ın Kuveyt'e saldırdığı sırada, ikincisi ise 2005 yılında ABD'de meydana gelen Katrina hortumu esnasında gerçekleşmişti.

Enerji ajansının, mevcut durumda yalnızca arzdaki durulma zamanlarında rezervlerini kullanma hakkı var. Ajansın rakamlarına göre toplam Opec petrolü üretimi, Nisan ayında Libya krizinden  önceki seviyelere geriledi.

Diğer yandan Standard Chartered'ın  enerji ve çevre araştırmaları müdürü Helen Hunton, konuya değinerek, Opec'in böyle bir karar çıkarıp çıkarmayacağını değerlendirdi.

Hunton, Opec'in önümüzdeki ay Viyana'da gerçekleşecek toplantılarında bu konuda resmi bir karara varmalarının güç olduğunu savundu. Ancak Hunton, üye ülkelerin bireysel olarak üretimi artırabileceklerini açıkladı.