Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, küresel ekonomik toparlanmanın yavaşlayacağına yönelik endişelerin azalmasıyla metaller ve petrolün değer kazanmasına bağlı olarak yükseldi. Japon yeni, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmemesi sonrası, 16 önemli para biriminin 15'i karşısında düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:09'da yüzde 0.3 yükseldi. Ancak endeks bu yükselişe karşın, üçüncü haftayı da aşağıda kapamaya hazırlanıyor. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Ham petrol fiyatları, dünkü yüzde 1.72lik düşüşün ardından New York'ta yüzde 0.6 yükseldi. Çinko ve nikel fiyatları en az yüzde 1.2 kazandırdı. Yen dolar karşısında, dünkü seviyesi olan 81.61'den bugün 81.68 seviyesine düştü ve haftalık kaybını yüzde 1.1'e getirdi. İsviçre frangı 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Kore won'u ve Malezya ringgit'i ise yükseldi.

Dün açıklanan ekonomik veriler, ABD'de işsizlik başvurularının düştüğünü ve Tayvan ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösterirken, 23 Mayıs'ta açıklanacak olan verinin ise Tayland ekonomisinde büyümenin hızlandığını göstermesi bekleniyor. Japonya Merkez Bankası bugünkü toplantısında, ekonominin bu yılın ilerleyen dönemlerinde sıçrama yapacağı görüşünü sürdürdü ve 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinin ardından ekonomiyi canladnırmak için "uygun" adımları atacağı taahhüdünde bulundu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd.'den Shane Oliver, "Son üç haftadaki düşüşlerden sonra, piyasanın bir miktar aşırı satış durumunda olmasından dolayı, bugün biraz sıçrama görüyoruz" dedi.