Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Çin Merkez Bankası başkanı Zhou Xiaochuan'ın enflasyonun yüksek olacağı ve yuandaki kazançların tolere edileceğine yönelik açıklaması üzerine ABD doları karşısında son 3 haftanın en büyük sıçramasını yaptı.

Şanghay'da Luijiazui forumunda bugün konuşma yapan Çin Merkez Bankası Başkanı, Çin'in ekonomik büyüme ve tüketici fiyatları arasında dengeli bir harekete ihtiyaçları olduğunu söyledi. Zhou, Asya'nın en büyük ekonomisinin ticaret ve yatırımlarda olduğu kadar, finansal işlemlerde yuanın da sınırlı kullanılması konusunda da dikkatli davrandıklarını belirtti. Çin Merkez Bankası Başkanı, yuanın konvertibilitesinin orta-uzun vadede kademeli olarak esnekleştirileceğini de ifade etti.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.15 değerlenerek 6.4940 puana çıktı ve haftalık yüzde 0.05 kazanca işaret etti. Yuan, sabit kurdan yalnızca yüzde 0.5'lik bantlarda hareket edebiliyordu.

12 aylık teslimatsız vadeli yuan kontratları yüzde 0.03 kazançla, ABD doları karşısında 6.3655 seviyesine yükseldi.

Güçlü Döviz, bir ülkenin ithalat maliyetini düşürerek, enflasyon kontrolüne yardımcı oluyor. Çin'de enflasyon Nisan'da aylık bazda yüzde 5.3 hızlandı.