Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Altın Konseyi, Çin'de mücevcher talebinin, yurtiçi arzını aşması sebebiyle, ülkenin altın ithalatının artabileceğini söyledi. Çin, Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük altın tüketicisi konumunda bulunuyor.

Dünya Altın Konseyi'nin Uzakdoğu'dan sorumlu yöneticisi Albert Cheng, geçtiğimiz sene 340 metrik ton altın ürettiğini, tüketimin ise 700 tona yaklaştığını söyledi. Bu durum, arada 350 ila 360 ton fark oluşturuyor. Cheng, Çin'de artan talep sebebiyle, ithalatlarla bu açığın kapatılması gerekeceğini belirtti. Çin aynı zamanda dünyanın en büyük altın üreticisi.

Çin'de altın talebi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 21 artış kaydederek, 142.9 tona ulaştı ve tüm zamanların zirvesine işaret etti. Külçe altının onsu bu ay yatırımcıların enflasyon korumalı varlıklara yönelmesiyle 1,577.57 dolara yükseldi.

Altının enflasyonist baskılar sebebiyle Çin'de yeni bir role büründüğüne dikkat çeken Lion Fund Management Co.'nun direktörü Song Qing, "altın artık iyi bir varlık yatırım seçeneği olarak görülüyor. Çin'in toplam mal varlığı göz önünde bulundurulduğunda, ufak ölçekli bir altın yatırımı bile oldukça büyük olacaktır" dedi.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang, 26 Şubat'ta Pekin'de yaptığı konuşmasında, Çin'in geçtiğimiz sene 300 tondan fazla altın ithalatı gerçekleştirdiğini söylemişti.