Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı george Papandreu, aralarında Nouriel Roubini'nin de bulunduğu bazı ekonomistlerin Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde borçlarını yapılandıracak ilk ülke olmaktan kurtaramayacağını düşünmesine karşın, uluslararası yardım paketi ile uyumlu açık kısıntıları için beşinci tur tedbirleri son haline getiriyor.

6 milyar euroya (8.6 milyar dolar) kadar bir harcama kısıntısı paketi, Avrupa ve IMF yetkililerinin çeyrek dönem gözden geçirme çalışmalarını tamamlamasının ardından, gelecek hafta açıklanabilir. Deutsche Bank AG ve Credit Suisse Group AG bu hafta, Yunanistan'ın borç rasyosunu 20 yüzde puanı düşürmek için 50 milyar euro elde edebilmesine yardım için görevlendirilen bankalar arasında yer alıyor.

Roubini dün Milano'da yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın programı yolundan çıkmış durumda. Zira varlık satışları çare olmayacak" dedi ve "Önümüzdeki beş yılda 50 milyar euro elde etseler bile, durum değşmeyecek. Borç yapılandırması kemer sıkma programına bir alternatif değil, onun tamamlayıcısı" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcıların 10 yıl vadeli Alman tahvili tutmak yerine aynı vadede Yunan tahvili tutmak için talep ettikleri ek faiz 12.88 yüzde puanına çıkarak rekor seviye yakınlarına geldi. İki yıl vadeli Yunan tahvili faizi ise yüzde 25 yakınlarında.

Roubini, Yunanistan'ın hem 2012 ve hem de 2013 için finansman açığının 30 miyar euro olduğunu söyledi. Roubini, Yunanistan'ın daha düşük faiz ödemeli borçlanma kağıtları satarak borçlarını yeniden yapılandırabileceğini ve vadeleri uzatabileceğini, aksi halde ülkenin önümüzdeki beş ila 10 yıl boyunca borçlanma piyasalarına girme ihtimalinin düşük olduğunu sözlerine ekledi.