Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's Investors Service, İzmir Büyükşehir Belediyesinin güçlü ve istikrarlı mali yapıya ve asgari düzeyde spekülatif özelliklere sahip olduğunu bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Moody's Investors Service, İzmir Büyükşehir Belediyesinin mali tablolarını inceledi.

Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre, İzmir'in kredi notu olan ''A3.tr'' yüksek kredi kalitesi ve düşük kredi riski beklentisini göstermenin yanı sıra ödeme yükümlülüklerini zamanında karşılama kapasitesinin güçlü olduğu anlamına geliyor.

Kurum tarafından Türkiye'ye de verilen ''Ba2'' kategorisiyse asgari düzeyde spekülatif özelliklere sahip sayıldığını gösteriyor.

Moody's Investors Service değerlendirmesine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, güçlü ve istikrarlı mali yapısını sürdürüyor.

-MALİ YÖNETİM ANLAYIŞI ''TEDBİRLİ''-

Moody's Investor Service tarafından yapılan açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kredi açısından güçlü yönleri olarak, faaliyet performansı, tedbirli mali yönetim anlayışı ve kentin çeşitlilik açısından zengin ve büyük bir yerel ekonomiye sahip olması gösterildi.

Raporda, İzmir bütçesinin geçen beş yıl içerisinde belirgin şekilde genişlediği de vurgulandı.

Moody's, İzmir Büyükşehir Belediyesinin aldığı notun, kentin hareketli finansal konumunun yanı sıra belediyenin güçlü faaliyet performansını da yansıttığını ifade etti.

Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin tedbirli tutumuna bağlı olarak yatırım faaliyetlerinde öngörülen hızlanmanın önümüzdeki günlerde de yine dikkatli şekilde süreceği, iyi durumdaki yatırımların da korunacağı yönünde öngörüde bulundu.

Raporda ayrıca, İzmir'in, ulusal alandaki emsalleriyle karşılaştırıldığında daha yüksek brüt faaliyet bakiyeleriyle olumlu finansman sonuçlarının yanı sıra daha düşük borç ve borç çevirme oranlarına da sahip olduğu belirtildi.

Moody's raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin halihazırda borcu bulunmayan su hizmetleri kuruluşu İZSU Genel Müdürlüğü'nün elde ettiği olumlu faaliyet sonuçlarının, geçen yıllarda belediyeye katkı sağladığı kaydedildi. Artan bütçe hacimleri ve belediyenin yeni borçlanmalara karşı tedbirli ve dengeli tutumu göz önünde bulundurularak, tahmini borçlanma seyrinin ''yönetilebilir'' düzeyde olduğu da vurgulandı.

-FAALİYET KARLARINDA ARTIŞ-

Moody's değerlendirmesinde öne çıkan başlıklara göre, İzmir Büyükşehir Belediyesinin harcama dinamikleri üzerinde sağladığı kontrol, İzmir'in 2006-2009 yılları arasında elde ettiği faaliyet gelirlerinin ortalama yüzde 49'unu oluşturan faaliyet karını daha da artırdı.

Belediyenin öngörülü nakit akış yönetimi ve sermaye yatırımlarına karşı dikkatli yaklaşımı, İzmir'in borçlanma ihtiyacını sınırlandırmasını sağladı. Buna göre, faaliyet marjlarının yüzde 30-35 aralığında sağlıklı düzeylerde kalması bekleniyor.

Personel ve faiz giderleri gibi sabit harcama kalemleri, 2006-2010 yılları arasında tutarlı bir şekilde faaliyet harcamalarının yüzde 20'sinin altında kaldı. Bu durum, tedbirli bir bütçe yönetimine ve aynı zamanda belediyeye bağlı kuruluşların temel kamu hizmetlerini sağlamadaki rolüne işaret ediyor.