Gelişen ülke tahvillerine talep artıyor
Yatırımcıların gelişen ülke tahvillerine olan ilgisindeki artış, batının finansal sistem üzerindeki gücünün de azalmaya başladığına işaret ediyor
EPFR'nin verilerine göre, son 8 haftada gelişmekte olan ülkelerin tahvillerine 7.9 milyar dolar net akış kaydedildi. Net fon akışındaki artış, gelişen piyasalardaki döviz cinsinden ve şirket tahvillerinin getirisini de ortalama yüzde 5.48'e çekti.
Barclays'in verilerine göre, bu oran, geçtiğimiz yıl aynı zamanlarda yüzde 6.14'lerdeydi. Diğer yandan gelişen ülke tahvillerinin faizi, bazı gelişmiş ülkelerin tahvillerinin de altında seyrediyor.
Endonezya'nın tahvil faizi yüzde 4.7'yken, benzer vadeli İtalya ve İspanya'nınkiler bunun üzerinde. Brezilya ve Meksika'daki hazine tahvilleri ise Belçika ve Güney Kore'dekilerle eşdeğer seviyeden işlem görüyor. Özellikle bazı gelişmekte olan ülke tahvillerinin faizi, birçok Avrupa ülkesindekinden daha az bir orana sahip.
Aynı zamanda 15 önemli gelişen ülkenin CDS endeksi üçte bir oranında azalma kaydederek, 206'ya gerilerken, batı Avrupa'daki CDS'ler 190'lara tırmandı. Bu sebeple gelişen piyasaların geri ödeme kapasitesi, yatırımcılar için bazı gelişmiş ülkelere kıyasla daha güvenli görülüyor.
Yatırımcılar bu yıl Avrupa'daki tahvil fonlarından 12.9 milyar dolar çekerken, geçtiğimiz hafta küresel hisse senedi fonlarından 7 milyar dolar çıkış kaydedildi. Bu rakamın 1.6 milyar doları ise gelişen ülke hisse senetlerinden geldi.
Uzmanlar, bir yandan gelişen piyasalarda kaydedilen sermaye akışına ve diğer riskler faktörü sebebiyle gelişen ülke tahvillerinin faizlerindeki düşüşe ilişkin endişelerini ifade ediyor.