Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez Bankası uzmanları Yasemin Barlas, Koray Kalafatcılar ve Neslihan Kaya tarafından ''Euro Bölgesi merkez ve çevre ülkeleri arasındaki yapısal farklılıklar ve parasal birlikten ayrılma kararının olası sonuçları'' konulu ekonomi notu hazırlandı ve kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Merkez bankası uzmanlarınca hazırlanan ekonomi notunda, Avrupa'da parasal birlikten ayrılmanın oldukça maliyetli olacağı belirtildi ve sürecin almanya ve fransa gibi güçlü ekonomileri de bozabilecek zincirleme etki yaratabileceğine dikkat çekildi.

Raporda parasal birlikten ayrılma bunun yüksek maliyetine ilişkin değerlendirmeler de bulunuyor. Merkez Bankası'nın raporunda, bir yandan Euro Bölgesi'ndeki merkez ülke bankacılık sektörlerinin, çevre ülkelerdeki aktiflerinin yüksek olduğuna dikkat çekilirken, diğer yandan bunun, parasal birliğin dağılması durumunda sorunların hızlıca yayılacağına işaret ettiği belirtiliyor.

Avrupa'daki çevre ülkelerine ait kamu borç menkul kıymetlerinin önemli miktarının yabancı yatırımcıların elinde bulunmasınını da, etkileri daha da güçlendirdiği düşünülüyor.

Raporda, parasal birlik içinde geçen yaklaşık 10 yıllık sürede reel ekonomilerin birbirine yakınlaşmaktan çok uzaklaştığı vurgulanıyor.