Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings'in Yunanistan'ın kredi notunu indirmesi ve Standard&Poor's'un İtalya'nın görünümünü de "durağan"dan "negatif"e indirmesinin ardından Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeler tırmandı; Asya Borsaları hızla değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, 15 Mart'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Satışlarının önemli bölümünü Avrupa'da gerçekleştiren Hong Kong'lu şirket Esprit Holdings Ltd. yüzde 2.5 geriledi. Dünyanın en büyük fotoğraf makinası üreticisi ve önemli pazarları arasında Avrupa'nın da yer aldığı Canon Inc. yüzde 1.6 değer kaybetti. Fukuşima'daki nükleer santralin operatörü Tokyo Electric Power Co., rekor seviyede zarar ettiğini açıklamasından bu yana yüzdd 7.1 düştü. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. da yüzde 1.5 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 132.07 puana gerileyerek 21 Mart'tan bu yana en düşük seviyeden kapanışına yöneldi. Yunanistan'daki borç krizin, Japonya'nın ekonomisindeki küçülme ve ABD'den gelen olumsuz ekonomik verilerin küresel ekonomiye ilişkin beklentileri düşürmesi sebebiyle 3 haftadır düşüş kaydeden endeks, geçtiğimiz hafta da yüzde 1.1 değer kaybetmişti.

Avrupa kaynaklı en büyük riskin borç krizinin yayılması ve kredi piyasalarında küresel çapta bir kuruma olduğuna dikkat çeken Platypus Asset Management Ltd.'ın yöneticiilerinden Prasad Patkar, "herkesin zihninde finansal kriz hâlâ canlı. Ve kimse o dönemi yeniden yaşamak istemiyor" dedi.

Standard&Poor's 500 Vadeliler Endeksi yüzde 0.5 geriledi. S&P 500, Cuma günü de kapanışı 1.333.27 puanla yapmıştı.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2; Çin'deki Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9; Hong Kong Hang Seng Endeksi ve Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi ise yüzde 1.7'şer düşüş kaydetti.