Kütahya'daki konutların % 75'inde sigorta yok
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Su, Kütahya'daki konutların yüzde yetmişbeşinde zorunlu deprem sigortası olmadığını söyledi
Bloomberg HT'den Hande Berktan'a konuşan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Mustafa Su, Kütahya'daki konutların yüzde yetmişbeşinde zorunlu deprem sigortası olmadığından dolayı mağdur olan vatandaşların hasarlarını tazmin edemeyeceklerini söyledi. Su, bu tür büyük felaketlerin sigortanın önemini bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti.
H.B: Türkiye'de sigorta sektörünün finansal hizmetler içerisindeki payı nedir?
M.S: Sigorta sektörü toplam aktif büyüklük olarak finansal hizmetler içerisinde yüzde 3 paya sahip. 2010 yılında 15 milyar TL. prim gerçekleştirdik. Ancak diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye'nin alması gereken çok yol var.
KÜTAHYA'DAKİ KONUTLARIN YÜZDE YETMİŞBEŞİNDE DEPREM SİGORTASI YOK
H.B: Geçtiğimiz hafta Kütahya'da yaşanan depremin ardından Sigorta ve Reasürans Birliği olarak bir hasar bilançosu çıkarıldı mı?
M.S: Kütahya depreminin ardından bir takım hasar talepleri şirketlerimize gelmeye başladı. Fakat ilk görünen şu ki genel olarak sigortacılık oranı çok düşük olduğu için buradan bizlere fazla hasar talebi gelmeyecek. Zorunlu deprem sigortası bile konutların sadece yüzde yirmibeşinde var. Keşke sigortalanma oranı yüksek olsaydı da bizde vatandaşlarımızın hasarlarını karşılayıp yardımcı olabilseydik. İşte bu tür felaketler gösteriyor ki sigortayı ihmal etmemek lazım. Bu nedenle Kütahya depreminde toplam hasar eksik hesaplanacak.
H.B: Türkiye'de konutların yüzde kaçı sigortalı?
M.S: Mecburi dediğimiz DASK'ta bile 13 milyon konuttan sadece 2 milyonu sigortalı. Bu da yüzde yirmi beşler civarında kalıyor. Deprem dışında zorunlu olmayan konut sigortalarında ise bu oran yüzde 16'lar seviyesinde.
SİGORTA SEKTÖRÜNDE ''KARA LİSTE '' HAZIRLIĞI
H.B: Sektörde sahte beyanlar ile ilgili bir hukuki işlem yapılıyor mu? Sahte veya şüpheli beyanda bulunanlar ile ilgili ''kara liste'' çalışmanız var mı?
M.S: Resmi bir istatistik olmasa da yüzde 10 ile yüzde 30 arasında sahte veya abartılı beyan oranı mevcut. Yıllık ödediğimiz toplam hasar miktarı 6 milyar TL. Bunun yüzde onunu hesapladığımızda 600 milyon TL.'lik bir sahte ve şüpheli hasar tutarına denk geliyor ki bu sektörün cebinden çıkan bir para. Sigorta bilgi merkezi içerisinde yeni bir yapılanma ile şüpheli hasarları takip merkezini kurduk. Hukuki altyapıyı tamamladığımız gün ''kara listeyi'' çıkaracağız. Artık buna sigorta sektörünün fazla tahammülü kalmadı.
Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com