Piyasalarda cılız tepki çabaları
Dün yaşanan sert satışların ardından hem küresel hem de iç piyasalar yukarı yönlü tepkiler üretmeye çalışıyor
S&P 3 YILIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ
3. hafta da düşmeye devam eden S&P 500 Endeksi böylece 19 Nisan seviyesine dönmüş oldu ve son 3 yılın zirvesinden başladığı satış hareketine devam dedi. Günü % 1.13 aşağıda kapatan endeksin son aldığı değer 1.317. Diğer yandan sene başından bu yana getirisi % 4.75 olan endeksin birçok gelişen ülke borsasına oranla daha iyi bir yerde olduğu da görülüyor. Dow Jones Sanayi Endeksi de günü % 1.05 düşerek 12.381 puandan tamamladı. Güne Avrupa sorunlarıyla başlayan riskli piyasalar ABD seansında da destek bulamayınca risk algılaması zedelenmeye devam etti. Dow Endeksi’nde 30 şirketin 29’u düşerken başı altyapı şirketleri çekti; Alcoa, Du Pont ve Caterpillar gibi şirketlerin öncülük ettiği düşüşte S&P’nin de tüm alt sektörleri geriledi. Güvenli liman arayışı, ABD tahvilinin faizini yılın en düşük seviyelerinde % 3.12’de tutmaya devam ediyor. ABD endeks vadelileri ise şu sıralarda % 0.15 primli işlem görüyor ve erken saatlerde yüksek açılışa işaret ediyorlar.
ASYA’DA DİPTEN ALIMLAR GELDİ
Global risk iştahındaki terse dönüşle kuvvetli büyüme arasında gidip gelen Asyalı yatırımcılar güne düşen fiyatları toparlamakla başladılar. Emtia fiyatlarındaki tepki, Euro’daki sınırı yükselişle birleşince hızlanan alımlar kırmızıları yeşile çevirdi. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 0.27 yükselerek 9.485 puana yükselirken, Çin’de ise büyüme ve faiz korkuları endeksi aşağı çekiyor. Asya para birimlerinde tepki gözlenirken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi, Dolar’a karşı % 0.19 primli. Kısa vadede sert düşüşler kaydeden bölge kurlarına gelen ihracatçı alımları ve tepkiye oynayan oyuncuların alımları yükselişe ön ayak oluyor. Bölgede temerrüde düşmeye karşı alınan risk sigortaları ise bugün düşüş gösteriyor ve kısmi rahatlamayı gösteriyor. Tayland, Hindistan ve Tayvan’da ise düşüşler görülüyor. Goldman Sachs’ın 2012 büyüme ve hisse başı kar beklentilerini düşürdüğü bölgede şimdilik bu yönde bir fiyatlama görülmüyor.
AVRUPA’DA YENİ NOT İNDİRİMLERİ GELEBİLİR Mİ ?
Yunanistan’ın kredi notunun Fitch tarafından 3 kademe indirilmesinin ardından, İtalya ve Belçika’nın da görünümünün düşürülmesi bölgeye ilişkin kaygıları artırırken Euro / Dolar paritesi 1.40’ın altını denedi. Salı günü ise dün başlayan dip alımları kuvvetlendi ve Yunanistan’ın varlık satışı haberleri ile parite 1.41’e yaklaşıyor. Hellenic Telecom ve Hellenic Postbank’ın satışını hızlandıracağını açıklayan Yunanistan’ın piyasalara güven vermesi kısa vadeli rahatlama yaratırken sorunun tamamen çözülmediğini düşünen yatırımcılar da beklemeyi tercih ediyorlar. Bugün açıklanacak veriler ve bilançolar takip edilecek. Marks & Spencer ve Yunan Alpha Bank bilançoları yakından takip edilecek. İngiltere tarafındaysa Moody’s’in 14 İngiltere bankasının notunu kıracağı haberi ile Sterlin küçük kayıplar gösteriyor. Dün % 2 ve civarında düşen Avrupa borsalarının vereceği tepki ve haber akışı sonrasında hızla yükselen çevre ülke faizleri bugün piyasanın radarında olacak.
EMTİA FİYATLARINDA YÜKSELİŞLER VAR
Goldman Sachs’ın geçen ay verdiği satış tavsiyesinden sonra şimdi de alım tavsiyesi vermesi, Dolar’ın küçük çaplı değer kaybetmesi ve tepki üretme çabası fiyatları yeşil bölgeye taşıdı. ABD tipi ham petrolün fiyatı varil başına 98.37 Dolar iken, Brent tipi petrol ise 110.77 Dolar’dan işlem görüyor. Altın 1.517 Dolar / Ons ve spot gümüş ise 35 Dolar’ın üstüne çıkmış durumda. Diğer değerli metallerde de alımlar görülüyor. Bakır dünkü düşüşünün ardından yükselirken çinko ve tarım emtiasında da alımlar görülüyor. Kurak hava şartları ile kısa sürede sert hareketler yapan tarım ham maddelerinde hareketlerin devamının gelip gelmeyeceği izleniyor. Dün % 1.7 değer kaybeden SPGSCI Emtia Endeksi böylece sene başından bu yana getirisini % 7’ye düşürmüş oldu.
İMKB, FAİZ VE DÖVİZDE TEPKİLERİN DEVAMI İZLENİYOR
Endekste 62.500 seviyesinden gelen alım, Dolar / TL’de 1.61’den gelen tepki ve faizde 9 bileşiğin üstünden gelen ürkek alımların bugün sürüp sürmeyeceği önemli olacak. İMKB’de 62.500 desteği izlenirken teknik direnç olarak öne çıkan bölgeler ise 64.000 ve 65.400 takip ediliyor. Dün 2009 seviyelerine dönen Sepet Kur’un seyri de yarınki para politkası kararları öncesinde yakından takip ediliyor. Hisse haberlerinde Şok’u satacağı haberlerini yalanlayan Migros ve Goldman tarafından tuttan sata çekilen Tüpraş öne çıkıyor.
Bugün takip edilecek veri akışı ise şu şekilde :
- Almanya'da 1.çeyrek GSYH (final) açıklanacak 09.50
- TÜİK hanehallkı yurtiçi turizm araştırmasını açıklayacak– 10.00
- Almanya'da Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 11.00
- Almanya'da IFO güven endeksi açıklanacak 11.00
- Euro Bölgesi'nde Mart ayı yeni sanayi siparişleri açıklanacak 12.00
- TCMB Mayıs ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanımı 14.30
- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14.45
- ABD'de Nisan ayı yeni konut satış verileri açıklanacak 17.00 Önceki: -16.9%
- ABD'de Mayıs ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak 17.00
- Hazine 7 yıl vadeli değişken faizli Devlet Tahvili ihalesi düzenleyecek
DURDO, SERVE, TTKOM'un Genel Kurul toplantıları yapılacak
Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü
twitter.com/Gokhan_Sen