Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in devlet tahvilleri, Avrupa Birliği'nin kurtarma fonunun başındaki Klaus Regling'in Euro Bölgesi'nin borç krizine "doğru tepki" verdiğini söylemesi sonrası değer kazandı.

10 yıl vadeli Yunan tahvili faizi ile aynı vadedeki Alman tahvil faizi arasındaki fark üçüncü günde de düştü. Avrupa finansal İstikrar İmkanı (EFSF) CEO'su Regling, EFSF'nin Haziran'da satmaya başlayacağı Portekiz'i kurtarma tahvilleri için Çin'den önemli oranda talep geldiğini söyledi. Alman tahvilleri, ithalat fiyatları enflasyonunun Nisan ayında beklelenden daha yavaş çıkmasına karşın fazla bir değişiklik göstermedi.

Londra'da Monument Securities Ltd.'den sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Marc Ostwald, "Çevre ülkeleri, EFSF tahvilleri için in ve Asya'dan gelen ilgi hakkında regling'in yorumlarından destek buluyor" dedi ve "Çinlilerde çok fazla euro var ve bu paraların güvenli bir yerde park etmesi gerek ve bu durum, Almanya ve diğer çekirdek euro borçlanma kağıtlarından başka bir yeri işaret ediyor" şeklinde yorumda bulundu.

10 yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi 16 baz puan düşerek, Londra saati ile 11:10'da yüzde 16.57 seviyesine düştü. İki yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi ise piyasanın açılışındaki 76 baz puanlık yükselişi geri vererek önceki seviyeleri olan yüzde 26.03'e geldi. 10 yıl vadeli İspanya tahvilinin faizi 7 baz puan düşüşle yüzde 5.29'a inerken, 10 yıl vadeli Portekiz kağıdının faizi 4 baz puan inerek yüzde 9.69'a geriledi.

İrlanda'nın 10 yıllık kağıdının faizi, bir ara yüzde 11.07'ye çıkarak Euro dönemi rekorunu kırarmasının ardından, 5 baz puan yukarıda yüzde 11.05 seviyesine geldi.