Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha yavaş büyüdü ve bu durum, tüketici harcamalarında önceki tahminlere göre daha küçük çaplı kazançların olduğunu işaret ediyor.

Revize rakamlarla açıklanan ABD birinci çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH), geçen ayki hesaplamalarla ayını çıkarak yüzde 1.8 büyüdü. ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3.1 büyümüştü. Bloomberg'in araştırmasına göre, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 2.2 büyümesi bekleniyodu.

Tüketici harcamaları tahminlerin altında kaldı ve bu durum otomobil ve kamu hizmetlerine yapılan harcamalarda daha küçük çaplı artışlar olduğunu işaret ediyor ve data revizyonları dördüncü çeyrekte ücretlerdeki artışlarda 24.6 milyar dolarlık bir azalma getirdi ve bu durum, ekonominin en büyük parçası olan tüketici harcamalarında görünmün daha olumsuz olduğunu gösteriyor. Ancak böyle olsa bile, büyüyen istihdam ve ihracat, Dow Chemical Co. gibi imalatçıları olumlu etkileyecek ve genişlemenin sürmesine yardımcı olacak.

New York'ta 4Cast Inc.'den kıdemli ekonomist Sean Incremona, "Toparlanmanın hızı, hayalkırıklığı yaratacak, ancak endişe verici değil" dedi ve "Süregelen istihdam büyümesi birçok şeye bir taban oluşturacak. Tüketici harcamaları, hızlanmadan ziyade, yatay ya da bir miktar gevşek görünüyor" şeklinde yorumda bulundu.

Tüketici harcamaları, yılın ilk çeyreğinde, yüzde 2.2 arttı. Ancak ilk hesaplamada bu artış yüzde 2.7'ydi. Bloomberg'in araştırmasına göre, tüketici harcamalarının yüzde 2.8 artması bekleniyordu.