Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne Çin'in kurtarma halinde olan Portekiz bonoları alacağı haberleri ile başlayan global oyuncular günün devamında gelen açıklamalara kilitlendi. Haberlerin etkisiyle yeşile boyanan Asya endeksleri günü sert alışlarla kapadılar. Güney Kore Borsası % 2.75 ralli yaparken, MSCI Asya Endeksi ise günü % 1.6 artıda tamamladı. Alımların devamını getiren Avrupalu endeksler de güne moralli başladılar ancak seans ilerledikçe alımlar korunamadı. IMF ve Avrupalı yetkililerden gelen açıklamalarda Yunanistan'ın bütçe hedeflerini tutturamayacağının belirtilmesi ve sorunun beklenenden de büyük olması sonucu Almanya Dax Endeksi eksiye geçti ve şu sıralar % 0.76 aşağıda. Kurtarma beklentileri ile Yunan bonoları ve Atina borsası ise yükseldiler. Avrupa'nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi ise değişim göstermedi. Yunan bonolarına alım gelmesiyle beraber diğer borçlu ülke bonoları da talep gördüler ve gösterge olarak kabul edilen Alman bonolarıyla olan makasları daraldı. Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin bono faizleri ile Almanya'nın bonolarının arasındaki faiz farkının düşmesi tipik olarak bu ülkelere olan güvenin arttığını gösteriyor. Almanya'ya  nazaran daha az faiz farkı talep edilmesi ilgili ülkenin risk priminin azaldığına işaret olarak kabul ediliyor. Euro  / Dolar paritesinin son aldığı değer 1.4157.

 

ABD'DE VERİLER TATMİN ETMEDİ

1. Çeyrek büyümesinin ikinci kez tahmininin yayınlandığı ayda, büyümenin % 2.2'ye revize edilmesi beklenirken % 1.8'de kalması not edilirken, kişisel tüketim verisinin beklentilerin altında kalması ve çekirdek enflasyon datasının da tahminlerden düşük gelmesi acaba büyümede yavaşlam mı yaşanıyor sorusuna sebep oldu. Diğer yandan haftalık işsizlik verilerinin de istihdam resmine olumlu bir katkıda bulunmaması önce ABD vadeli işlemlerindeki artıları silerken ardından açılan spot piyasada da satışa neden oldu. S&P 500 Endeksi % 0.32 düşüşle 1.316 puandna işlem görürken Dow jones Sanayi Endeksi ise % 0.46 düşerek 12.337 puanı işaret etti. ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 3.08ea düşerek yılın en dibini görürken Dolar Endeksi ise 75.5 düzeyinde .

Emtia fiyatları ise verilerin ardından karışık seyri düşüşe dönüştürürken 18 ham maddeden oluşan CRB Endeksi % 0.27 düşüş gösteriyor. ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 100.62 Dolar olurken, Brent petrol 114.60'ta. Altın ve gümüş gerilerken spot altının fiyatı 1.518 Dolar / Ons seviyesinde, gümüş ise % 2.5'e varan geri çekilme yaşıyor. Diğer değerli metallerde de küçük çaplı düşüşler hakim. Mısır, buğday ve soyada ise yükseliş görülüyor.

 

İMKB YİNE DALGALI SEYREDİYOR

Güne küresel risk iştahındaki toparlanmaya bağlı olarak olumlu bir başlangıç yapan endeks gün içinde 64.440 seviyesini denedikten sonra 63.609'a kadar geri çekildi. Yukarıda 65.500 ve aşağıda 62.500 seviyelerini takip eden yatırımcılar bankalarda alıma yönelirken sanayi hisselerinde ise ciddi bir oynamaya sebep olmadılar. Boyner, Türk Traktör ve Tav Hava Limanlarının en çok yükselenler olarak kayda geçtiği günde Kipa, Afyon Çimento ve Koza Altın ise en çok düşenler listesini oluşturuyorlar.

Dolar / TL sabah saatlerindeki kayıplarını telafi ederken son gelinen seviye 1.6049, Sepet Ku rise 1.94'ün üzerine çıkarak 2009'daki seviyelerine geri dönmeye devam ediyor. Gösterge tahvildeki kapanış % 8.90'dan ve yatay yapıldı.

Yarın takip edilecek veriler ise şöyle :

Japonya'da Nisan ayı TÜFE açıklanacak 02:30

Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı ekonomik görünüm endeksi açıklanacak 12:00

ABD'de Nisan ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak 15:30 Önceki: Kişisel gelirler 0.5%, tüketici harcamaları 0.6%

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak 16:55 Önceki: 69.8

ABD'de Nisan ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi açıklanacak 17:00

Almanya'da Mayıs ayı TÜFE (öncü) açıklanacak

İMKB'de işlem gören bankaların 2011 yılı ilk 3 aylık konsolide mali tablolarını son gönderme tarihi

Bloomberg HT Araştırma Servisi
Gökhan Şen
Twitter.com/Gokhan_Sen