Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD ekonomisinin tahmin edilenden daha yavaş büyümesi ve işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından, ABD'nin faiz artırmada diğer ülkelerin gerisinde kaldığı yolundaki spekülasyonların güçlenmesi sonrası euro ve yen değer kaybetti.

Euro, Lüksemburg Başbakanı ve Ecofin Başkanı Jean-Claude Juncker'in IMF'nin gelecek ay Yunanistan'a yardım dilimini vermeyebileceğini açıklaması sonrası, dolar karşısında kazançlarını geri verdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Tricher, politika yapıcıların enflasyonu "dikkatli bir şekilde" izlemekte olduğunu söylemesi, bölge ekonomisinin daha yüksek borçlanma maliyetleri için yeterince güçlü olduğu görüşlerini güçlendirdi. Bloomberg araştırmasına göre, Fed, gelecek yıla kadar, gösterge faizi sıfır seviyesi yakınlarında tutacak.

Nomura Holdings Inc.'nin New York ofisinden Döviz araştırma müdürü Jens Nordvig, "Hem büyüme hem de işsizlik başvuruları kötü çıktı" dedi ve "Bu durum, ABD'de faizlerin şimdilik düşük kalmaya devam edeceğini işaret ediyor. Dolar-yen daima ABD faizlerine en duyarlı paritedir" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.8 düşerek, New York saati ile 10:24'te 81.29 seviyesine düştü. Parite dün 81.97 seviyesindeydi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.4123 dolar seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi erken saatlerde dolar karşısında yüzde 0.8 düşüş göstermişti. Euro 23 Mayıs'ta 1.3970 dolara kadar inerek 17 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.6 düşerek 114.82 yen seviyesine indi.